Akbank’tan Tarihi Yenilik!

Akbank, uluslararası para transferi işlemlerini saniyeler içine indirebilmek adına, Ripple tabanlı teknolojiye Türkiye’den katılım sağlayan ilk banka olma ünvanına kavuştu.

Bitcoin sonrasında ortaya çıkan Blockchain isimli yeni teknoloji, en kısa tanım ile şifrelenmiş güvenli bir yapıya sahip, dayanıklı bir veri tabanı anlamına geliyor. Blockchain üzerinden gerçekleştirilen işlemler, aynı anda yüzlerce farklı bilgisayar tarafından doğrulanıp, merkezi bir yapıya ihtiyaç olmadan gerçekleştirilebiliyor.

Hem güvenlik, hem de işlem hızı sebebi ile bankacılık sektörünün oldukça ilgisini çeken Blockchain sistemi, çok sayıda teknoloji devi kendi sektörlerine Hyperledger, Ethereum, Corda ve Ripple gibi sistemlerin konsorsiyumlarını oluşturmak için kolları sıvamış durumda. Swift’e alternatif olarak ortaya çıkan Ripple, dünya genelinde 100 banka tarafından konsorsiyuma katılmış durumda. Bu konsorsiyuma Türkiye’den katılan ilk banka ise Akbank oldu.

Türkiye’deki bir kişinin, Japonya’da ikâmet eden bir kişiye göndereceği büyük miktarlı paraların 8 saniye gibi kısa bir sürede gerçekleşmesine olanak sağlayan bu sistem, Swift sisteminin 2-3 gün süren zaman kaybını en aza indirgiyor.

Türkiye’den sisteme giren ilk banka olan Akbank, Türkiye’nin ilk Blockchain konsorsiyumunun kurulmasına da öncülük edecek. Blockchain teknolojisinin, varlık transferinin bir aracıya ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilmesi adına önemli bir aşama kaydettiğini ifade eden Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş gerçekleştirilen işlemlerin çok sayıda merkez tarafından kaydedildiğini, aynı zamanda bürokratik işlemlerin en aza inmesi sebebiyle maliyetlerin de önemli ölçüde düşeceğini, bu konuda bir Blockchain tabanlı konsorsiyum oluşturmak adına çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.