Altın Tahviline Vatandaştan Yoğun İlgi

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, 2 Ekim 2017 tarihinde başlayan Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

2 Ekim 2017 tarihi itibariyle Ziraat Bankası’nın belirtilen şubelerinde Hazine Müsteşarlığı’nın ihracı için başlatılan Altın Tahvil ve Altına Dayalı Kira Sertifikası konusunda toplamalar 4 ayrı ihraç programının çerçevesinde, 81 şehrin 245 ilçesinin tamamında gerçekleşmeye başladı. Ziraat Bankası’nın toplam 331 şubesinde gerçekleştirilen altın toplama işlemi hakkında açıklamalarda bulunan Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, vatandaşın talebinin iyi yönde olduğunu belirtti.

Kuru, yaptığı açıklamada vatandaşların gösterdiği katılımın ivmelenerek artması yönünde beklentilerinin olduğunu belirtirken, gerçekleştirilen bu uygulamanın kaynak ihtiyacından çok, Hazine’nin yeni borçlanma araçlarını ortaya çıkartması ve ekonomik faaliyetler içerisinde tasarruf altınlarının alınması olduğunu kaydetti. Altın sahibine daha fazla saklama güvencesinin verilmesi ile birlikte yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasının önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kuru, Türkiye’nin mevcut yurtiçi tasarruflarının yatırım ihtiyaçlarını karşılayamadığını, bu sebepten dolayı yurtdışı tasarruflarının Türkiye’ye çekilmesi konusunda ihtiyaç duyulduğunu, bunun da ‘cari açık’ olarak adlandırıldığını, Türkiye’nin bu sebeple dışa bağımlı bir ekonomi izlediğini kaydederken, tasarruf açığının ekonomiye dahil edilemeyen altınların ekonomiye kazandırılması ile önemli derecede kapatılacağını belirtti.

Bu tarzda uygulamaların altın ile birikim geleneğinin oldukça yaygın olarak uygulandığı Hindistan’da da hayata geçirildiğini, 2 yıldır devam ettiğini ifade eden Kuru, hayata geçirilen bu proje sayesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın daha fazla altın rezervine sahip olmasına da yardımcı olacağının altını çizdi.