Avrupa Merkez Bankası Faiz Değişikliğine Gitmedi!

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2017 yılına ait olan büyüme tahminlerini açıkladı. Açıklanan verilere göre 2017’daki büyüme tahmini yüzde 1,9 seviyesinden yüzde 2,2 seviyesine çıkacak. Enflasyon hakkında açıklanan beklenti ise yüzde 1,15 oldu.

Avrupa Merkez Bankası’nın 2017’ye ilişkin büyüme tahminlerini belirttiği basın açıklamasında, yüzde 1,9 seviyesinde olan oranın yüzde 2,2 seviyesine yükseleceğini belirtti. Aynı zamanda ECB faiz kararlarını da açıkladı. Açıklanan veriler doğrultusunda ECB’de yer alan mevduatlar için ödenmesi gereken faiz oranları gösteren mevduat oranı yüzde 0,40 olarak korundu. Marjinal faiz oranına bakıldığı zaman ise yüzde 0,25 olarak açıklandı. Açıklanan verilere piyasadaki veriler ile örtüştü. Beklentiler de aynı şekilde faiz oranları ile mevduat faiz oranlarında değişiklik olmayacağı kapsamındaydı.

Merakla beklenen ECB’nin varlık alım programlarında indirim yapıp yapmayacağı oldu.  Avrupa Merkez Bankası, varlık alım programında değişiklik yapmadı ve 60 milyar euro değerinde kaldı.

Bankanın faiz kararlarını açıklaması sonrasında basın toplantısı düzenleyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, 2017 yılının Aralık ayı sonuna kadar 60 milyar euro değerindeki parasal genişlemenin süreceğini belirtti. Aynı zamanda döviz kurlarının takiplerinin yapılması gerektiğini söyleyen Mario Draghi, enflasyon rakamlarının belirlenen doğrultuda gideceğine inandıklarını söyledi. Draghi, politika kapsamında öncesinde alınmış olan önlemlerin halen daha güçlü enflasyon dinamiklerine aktarılmadığını,  çekirdek enflasyonda az da olsa artış gözlemlendiğini, fakat önemli ölçütte teşvike ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

2018 yılındaki büyüme tahminini yüzde 1,3 seviyesinden yüzde 1,2 seviyesine düşüren Avrupa Merkez Bankası, 2019 yılına ilişkin açıkladı tahminlerde de yine yüzde 1,6 seviyesinden yüzde 1,5 seviyesine indirdi.