Avrupa’nın Aksine Türk Bankalarında Kârlılık Oranı Artıyor

Uluslararası vergi denetim ve danışmanlık şirketi olarak hizmet veren KPMG, Türkiye Finansal Hizmetler Sektörü Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, Avrupa kökenli bankaların yüksek oranda olan sermaye giderlerinin bankalar için endişe yarattığını belirtti. Cantürk, Türkiye merkezli bankalardaki kârlılık oranının Avrupa’daki bankalara oranla daha yüksek olduğunu aktardı.

Uluslararası vergi denetim ve danışmanlık şirketi olarak hizmet veren KPMG, Türkiye Finansal Hizmetler Sektörü Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, yaptığı açıklamada Avrupa’daki bankaların düşük oranlı olan öz kaynak kârlılığı olması ve sermayede yaşanan giderlerin yüksek oranlarda olmasının sektör içerisinde bir endişe yarattığını aktarırken, aynı zamanda Türkiye içerisindeki kârlılık oranlarında bir yükselişin hakim olduğunu belirtti.

Rapor Açıklandı

KPMG tarafından Avrupa’da hizmet veren bankalar için kârlılık oranlarının yer aldığı “Avrupa Birliği Bankalarının Kârlılığı” isimli rapor yayınlandı. Yayınlanan bu rapor, Avrupa’da hizmet veren bankalar için kâr oranının düşüşte olduğunu, bu yüzden de geleceğe yönelik iyi ön görüler bırakmadığını açıklığa kavuşturmuş oldu.

Yayınlanan rapor ile ilgili açıklama yapan KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, Türkiye’de hizmet veren bankaların kârlılık oranlarının yükselişte olmasına karşın Avrupa bankaları için bir düşüşün hakim olduğunu aktardı. Bu düşüş, Avrupa bankaları için de bir endişeye yol açıyor.

Cantürk, yaptığı açıklamada Avrupa’da hizmet veren bankalar için özkaynak için kâr oranın yüzde 3 civarında olduğunu, sermaye giderlerinin ise yüzde 10 seviyelerinde olduğunu belirtti. Bu oranların, yatırımcılar açısından endişe yarattığını ve bahsi geçen bankaların geleceği için olumlu bir izlenim bırakmadığını aktardı.