Banka Kartı ve Kredi Kartının Farkları Nelerdir?

Fazlalaşan istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda insanların tüketimi çok artmıştır. Bu sebeple tüketim ürünleri çok hızlı tüketilmekte ve karşılığı olarak ekonomide çok fazla aktif şekilde paralar dönmektedir.

Banka Kartı ve Kredi Kartının Farkları Nelerdir?

Bundan birkaç yıl öncesine kıyasla günümüzde eskisi kadar fazla oranda nakit para kullanımı yoktur. Bunun sebebi de daha fazla gelişen teknoloji sayesinde ödemelerin elektronik ortamlarda da yapılabilme alternatifidir. Nakit para taşımak yerine insanların büyük bir bölümü ödemelerini kredi kartı ve banka kartlarını kullanarak yapmayı tercih etmektedir çünkü insanlar yanlarında ödeme yapabilecek kadar yüklü miktarda nakit para taşımak istemeyebilir. Bu nakit para taşınmamasının sebebi bu paranın hem çalınabilme hem de yıpranma payının paranın değerini düşürme ihtimalidir. Bu sebepler dolasıyla insanlar kredi kartları ve banka kartlarını aktif olarak kullanmaktadır ancak önemli bir bilgi olarak kredi kartı ve banka kartlarının kullanım amaçları ve yöntemleri birbirinden farklıdır.

Görünüş itibari ile birbirlerine benzediklerinden görev ve kullanım şekillerinin birbirleri ile karıştırılmaması gerekmektedir. Banka kartları kişilerin sahip oldukları banka hesaplarında olan parayı tıpkı nakit ödeme yapıyormuş gibi kullanılmasını sağlar. Alışveriş sonrasında post cihazından banka kartı ile ödeme yapılması durumunda tutar direkt olarak kişinin banka hesabındaki parasından düşmektedir. Aynı zamanda bankalarda bulunan hesaplar doğrultusunda kullanılan bu banka kartları ilgili bankaların ATM’lerinden para çekme işlemi içinde kullanılmaktadır.

Tüm bunlardan farklı olarak kredi kartları ise yapılan alışverişler sonucunda yapılan ödeme esnasında tek çekim yöntemi ile paranın tek seferde ödemesini sağlarken aynı zamanda eğer alışveriş yapılan marka ve müşterisi olunan bankanın anlaşması mevcut ise taksitlendirme yöntemi de kullanılabilmektedir. Kredi kartları banka kartlarından farklı olarak belli bir hesaptan para düşmesi yapmaz. Farklı olarak kendine ait bir hesapta borçlarının birikmesi ile oluşur. Bu şekilde bu biriken borçlar dönemsel faturalar oluşturulur bu oluşan dönemsel faturaları kredi kartı kullanıcısının ödemesi gerekmektedir. Banka kartı ve kredi kartının en önemli farklılığı ödemeler esnasında yalnızca kredi kartına taksit yapılmasıdır. Banka kartları sadece mevcut banka hesabında bulunan para ile işlem yaptığından taksitlendirme işlemini gerçekleştirememektedir.