Bankalar Arası Para Transferi (EFT) Saat Kaça Kadar Yapılır?

EFT bankalar arasında yapılacak olan para transferleri için kullanılan bir terimdir. EFT ile Havale sürekli karıştırılan işlemler arasında yer almaktadır. En basit hali ile anlatılacak olursa havale aynı bankalar arasında yapılan fon transferlerine, EFT ise farklı bankalar arasında gerçekleşen para transferlerine denilmektedir. Havale yapılırken işlem ilgili bir aksilik olduğunda hesap adı yanlışlığı gibi durumlara hemen müdahale edilip düzeltilebilir ancak, EFT için bu durum söz konusu değildir. EFT yapılırken IBAN no ve alıcı adını yazıldıktan sonra teyit edilemeden göndermek zorunda kalınır. Bu kontroller yapılamadan para transferi sağlanmaya çalışıldığından dolayı ortaya çıkan yanlışlıklar nedeni ile gönderilmek istenen para, gönderi hesabına aynen iade olmaktadır.

EFT Ne Zaman Yapılır?

EFT saatleri her ne kadar sabit mesai saatleri içinde haftanın 5 iş günü yapılıyor olsa da bazı bankalar EFT işlemlerine hafta içi biraz daha erken başlayabilir. Mesela Ziraat Bankasında EFT saatleri sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında gerçekleştirilmekte iken Garanti Bankası ise müşterilerine biraz daha kolaylık imkanı sağlayarak EFT saatini 17.15’ e almıştır. Bu 15 dakikalık gecikmeler bile EFT işlemini bir sonraki iş gününe sarkmasına neden olmaktadır. Yine aynı şekilde diğer bankalarda EFT alma saatine 09.00 da başlanırken bu Garanti Bankasında 08.30’dan sonra gerçekleşmektedir.

En çok Tercih Edilen Bankaların EFT Saatleri 

Finansbank EFT saatleri: 09.00 – 17.00

Halk Bankası EFT Saatleri: 08.00 – 16.30

İş Bankası EFT Saatleri: 09.00 – 17.00

Ziraat Bankası EFT Saatleri: 09.00 – 17.00

Akbank EFT saatleri: 09.00 – 17.00

Yukarıda sıralanan bankalar dışındaki diğer tüm bankalarda ortalama olarak EFT saati 19.00 – 17.00 arasında gerçekleşmektedir. EFT işlemleri son dakikalara bırakılmadan yapılırsa hiç bir aksama yaşamadan rahatça para transferleri sağlanabilir.

EFT başlama saatleri olarak belirlenen süreler içerisinde gerçekleştirilmiş olan EFT, aynı gün banka hesaplarına aktarılmaktadır. Ancak, herhangi bir nedenden ötürü bu zaman dilimi dışında yapılmış olan EFT işlemleri, gerçekleştirilen gün sonunda hesaba geçmedi ise yapılmış olan EFT işleminin mutlak suretle kontrol edilmesi gerekir. Kontrol sonucunda herhangi bir probleme rastlanmadıysa her iki taraf bankaları ile mutlaka görüşme yapılmalıdır.