Bankalardan KOBİ’lere 490 Milyar Lira Destek!

Türkiye’de 2017 yılının Ocak ile Ağustos dönemleri arasında KOBİ’lere kullandırılan nakdi kredilerin toplamı 2016 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 22,1 oranında artış meydana geldi.

KOBİ’lerin Kullandığı Kredilerde Yüzde 22,1 Oranında Artış

2017 yılının Ocak ile Ağustos dönemleri arasında Türk Bankaları tarafından KOBİ’lere verilen kredi desteği geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığı zaman yüzde 22,1 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile KOBİ’lerin kullanmış olduğu kredilerin toplamı söz konusu dönemde 4901,3 Türk Lirası olarak gerçekleşti.

Açıklanan verilere göre KOBİ’lere ülkemizde sağlanan istihdam oranı yüzde 75 olarak gözlemlenmekte. Ayrıca ülkemizin gerçekleştiği ihracatlarda KOBİ’lerin payı ise yüzde 60 oranında. Bankalar bu yılın ilk 8 aylık döneminde KOBİ’lerin yanında olmaya devam etti. KOBİ’lere özel kredi seçenekleri ile destek veren bankalar çeşitli türlerde paketler ile nakdi kredi destekleri sağlıyorlar.

Bu Yılın İlk 8 Aylık Döneminde 490,3 Milyar Türk Lirasında Kredi Kullanıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 2010 yılında KOBİ’lere verilen kredi desteği 125,5 milyar Türk Lirası değerine tekabül etti. Yapılan bu desteklerin miktarı geçen sene ise 420,5 milyar Türk Lirasının üzerine çıktı. Geçen senenin ocak döneminden ağustos dönemine kadar bankaların kullandırmış olduğu KOBİ kredilerinin toplamı 401,6 milyar Türk Lirası tutarına tekabül etti. Bu yılın aynı döneminde kullandırılan KOBİ kredileri incelendiği zaman 490,3 milyar Türk Lirasına tekabül etti. Bunun sonucunda bankaların KOBİ kredilerinde bu yılın Ocak ile Ağustos dönemleri ile geçen yılın aynı dönemleri karşılaştırıldığı zaman yüzde 22,1 oranında yükseliş gerçekleşti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Mehmet Şencan, 2016 yılı süresinde banka tarafından kullandırılan ticari kredilerin toplamının 152,6 milyar Türk Lirası olduğunu, bu yılın Ocak ile Haziran dönemleri arasında bu verilerin 170,2 milyar Türk Lirasına tekabül ettiğini, ticari kredilerde Türkiye İş Bankası’nın diğer bankalara kıyasla ilk sırada bulunduğunu, KOBİ’lere destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.