Bankaların Kârları Beklenilenden Fazla!

Bankacılık sektörünün toplamdaki kredi hacmi 2 trilyon liraya kadar ulaştı. 2017 yılının Ocak ile Haziran ayları arasında oluşan karlılıkta ise artış meydana geldi. Garanti Bankası, İş Bankası ve Akbank’ın toplamdaki aktif büyüklüğü 1 trilyon liraya kadar ulaştı.

Hükümetin ekonomiyi daha etkin hale getirmek için aldığı tedbirler sayesinde kredilerin önünü açan Kredi Garanti Fonu uygulaması, bankacılık sektöründe oluşan karlılık seviyesinde yükseklere kadar çıkardı. 2017 yılının Ocak ile Mayıs ayları arasında oluşan net kar, 2016 yılının aynı zamanları ile kıyaslandığı zaman yüzde 50 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile 21.2 milyar liralık kar elde edildi. Bu kar ile 6 aylık beklenti değerlerinin üzerine çıkıldı. Geçen yılın Aralık ayından bugüne kadar  kredi hacmi 204 milyar lira değerinde artış gösterdi. Bu artış ile kredi hacmi 1 trilyon 955 milyar liraya çıktı. Oluşan kar ile beraber ekonominin desteği de kuvvetlendi.

Türkiye İş Bankası‘nın toplamdaki aktif büyüklüğüne bakıldığı zaman 2017’nin Ocak ile Haziran ayları arasını 2016 yılının aynı zamanları  ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 9,3 oranında artış meydana geldi, bu artış işe de 340,5 milyar Türk Lirası değerine kadar ulaşıldığı görülmekte.

Akbank‘ın net karına bakıldığı zaman toplamda 3 milyar 23 milyon Türk Lirası olduğu görülmekte. Aktif büyüklüğü yüzde 7,1 oranında artış gösteren Akbank, karlılığını 315 milyar Türk Lirasına kadar çıkardı.

Garanti Bankası‘nın aktif büyüklüğüne bakıldığı zaman ise 335,9 milyar Türk Lirasına kadar çıktığı, bankanın ekonomiye sağlamış olduğu desteğe bakıldığında ise 272,9 milyar Türk Lirası değerinde olduğu görülmekte.