Halkbank TL Kaynaklara Yönelecek!

Halkbank, fonlama aşamasında Türk Lirası kaynaklar ve yeni ürünler için çalışmalara başlayacak.

Yakın dönemde ABD’de görülen, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı dava sürecinde, yurtdışı borçlanma kanallarını önemli ölçüde azaltan Halkbank, yeni bir strateji üzerinde yoğunlaşarak Türk Lirası kaynaklardan fonlanmaya başlayacak.

Halkbank cephesinden yapılan açıklamada, bankanın artık yeni sermaye piyasası ürünleri ile daha yakından ilgileneceğini, TL kaynaklara yönelimin artırılacağını, sendikasyon kredisinin ve yabancı para cinsinden tahvil ihraçlarının ise sadece uygun şartlar sağlandığında gündeme geleceği ifade edildi.

2018 yılı genelinde hem mevduat için, hem de mevduat dışı fonlama kaynaklarında büyüme hedefinin baki olduğunu ifade eden Halkbank, tercih edilecek finansal borçlanma araçları için de kriterlerin bilanço pozisyonu, strateji ve fiyatlama olacağı belirtildi.

ABD’de devam eden dava süreci içerisinde Halkbank’a ceza kesileceği yönünde çıkan haberleri hızlı bir şekilde yayınlayan bankaya, bankacılık sisteminin riske girmemesi adına ekonominin üst kademelerinden de gerekli tedbirlerin alınacağı yönünde açıklamalar gelmişti. Banka 2018 yılında uygulayacağı işlem stratejisini de bu bilgiler ışığında hazırlar iken, bilançoda pasif halde bulunan ve devam eden yabancı para cinsinden olan fonlama kaynaklarının kullanımına devam edileceği, KOBİ kredileri üzerinde TL bazlı bir yoğunlaşmanın 2018 yılı gündeminde olduğunu, aynı zamanda fonlama işlemleri için de TL kaynaklara olan yönelimlerin devam edeceğini ifade etti.

Halkbank tarafından temin edilen en son sendikasyon kredisi, 2016 yılının Temmuz ayında 175 milyon Dolar ve 476,5 milyon Dolar tutarında olmak üzere temin edilmiş, geçtiğimiz yıl vadesi gelen sendikasyonlar ise çevrilmemişti. Banka tarafından gerçekleştirilen en son Eurobond ihracı ise 30 Haziran 2016 tarihinde, 500 milyon Euro olarak gerçekleşmişti.