Hesap İşletim Ücreti Nedir? Neden Alınır?

İnsanlar, sahip oldukları değerleri korumak amacıyla bankalarda çeşitli hesaplar açmak için başvuruda bulunmaktadırlar. Bu işlemler sırasında bankalar herhangi bir ücret talep etmemesine karşın, bu hesapların işletilmesi için hesap sahiplerinden bir hesap işletim ücreti talep etmektedirler.

Hesap işletim ücreti, bankanın vadesiz hesap açan müşterilerinden kağıt, işlem gibi masraflar için yılın belirli dönemlerinde talep ettiği ücrettir. Bankalar 3 aylık, 6 aylık ya da 12 aylık periyotlar doğrultusunda müşterilerden hesap işletim ücreti altında aidat kesmektedirler. Kesilen miktarlar her bankanın kendi sunduğu seçenekler arasında değişim göstermektedir. Ayrıca bankalar bu ücreti keserlerken müşterilerin bilgisine sunmaz ve dönem geldiğinde hesapta para bulunması durumunda keserler

Bu nedenle de insanlar tarafından sürekli tepki görmektedirler. Fakat bazı şartlarda bankaların hesap işletim ücreti almadığı durumlar da vardır. Her bankada aynı koşullar olmamakla beraber, genellikle çoğu banka öğrencilerden, maaşlarını bu hesap ile alanlardan, su, elektrik, telefon, doğalgaz gibi faturalarını bu hesap üzerinden otomatik ödeme talimatı verenlerden, sigorta ya da bireysel emeklilik gibi hizmetleri kullananlardan, özel banka kartlarını alanlardan işletim ücreti kesmemektedir. Ayrıca tüketici hakem heyetleri bu hesap işletim ücretinin alınmasının yasal olduğunu kabul etmezken, Türkiye Bankalar Birliği bu ücretin alınmasında sakınca görmemektedir.