Kredi Kartı Aidatı Geri Alınır Mı?

Bankalardan kredi kartı temin ettikten sonra, bankalar her kredi kartı için aidat ödemesini otomatik olarak hesabınızdan kesiyor. Peki bu ödemeleri iade alınabilir mi? Bu sorunun cevabı ise evet, bankaların kestiği kredi kartı aidat ücretleri geri alınabiliyor!

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, bankalar tarafından kesilen kredi kartı aidat ücretlerinin geri ödenmesi konusunda nasıl bir yöntem izleneceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Kredi Kartı Aidatı Geri Alma Yöntemleri

Takvim gazetesine açıklama yapan TÜDEF Başkanı Ali Çetin, bankaların her yıl neredeyse 3,2 milyar Türk Lirası tutarında aidat tahsil ettiğinin belirtirken, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin verdiği emsal karar niteliğindeki karar ile birlikte10 yıl geriye kadar kart aidatlarının geri alınabilmesinin yolu açıldı. Zaman aşımı olan 10 yıllık süre içerisinde ödediğiniz tüm kart aidatlarını geri alabileceksiniz.

Kredi kartını iptal ettirmiş vatandaşların da kredi kartı aidatlarını iade alabileceklerini belirten Çetin, direnç göstererek ödeme yapmayan banka çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunabileceğini aktarırken, ekstre ile birlikte hakem heyetlerine başvurularak dilekçe verilmesi gerektiğini aktardı.

Kredi Kartı Aidatlarını Geri Almanın Yöntemleri

Bankaların kredi kartlarından otomatik tahsil ettiği aidatları geri almanın bir kaç yöntemi bulunuyor. İşte o yöntemler:

  1. Bankaların müşteri hizmetlerini arayıp, kart aidatı kesintisini artık ödemek istemediğinizi ve bu zamana kadar ödenmiş aidatları geri talep edin. Eğer kabul edilmezse ikinci maddeyi deneyin.
  2. İlk girişiminiz başarısızlık ile sonuçlanır ise bankaların genel müdürlüğüne ve şube müdürlüğüne dilekçe yazarak, iade taahhütlü olarak gönderin. Bu aşamada bankalar iadenizi gerçekleştirmek zorunda kalacaktadırlar.
  3. Eğer dilekçe göndermenize rağmen aidat ödemeniz halen gerçekleşmediyse, bu sefer hukuk yoluna başvurmanız gerekecektir. İlk etapta bankayı arayarak aidatı geri iade etmedikleri halinde kartınızı iptal ettireceğiniz yönünde blöf yöntemini kullanabilirsiniz. Bu aşamada genellikle olumlu çözüm üreten bankalar eğer ödeme yapmamaya devam etmeyi düşünüyor ise sizinle pazarlık yapmaya çalışır.
  4. İlk 3 maddeyi denemenize rağmen halen kesilen aidat ücretlerini iade alamadıysanız ve kartınızdan tahsil edilmeye devam ediyor ise; bu sefer bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlığa giderek hakem heyetine başvurabilirsiniz. Hakem heyetlerinde yer alan hazır dilekçeye mutlaka ekstrenizi eklemeyi unutmayın.
  5. Bu aşamada kart aidat ücretlerinizin iade edilmemesi gibi bir durum neredeyse yüzde sıfır oranında bir ihtimal. Bu yüzden çıkan kararların tüketici lehine olduğunu bildiğinizi mutlaka banka ile görüşme aşamasında hatırlatın.