Kredi Yapılandırma Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Önceden kullanılan krediler ilerleyen zamanlarda herhangi bir sebepten veya maddi durumundaki değişikliklerden dolayı etkisini kaybetmemektedir. Diğer bankalardaki koşullar değerlendirildiğinde kredinin yeniden yapılandırmasında neden olmaktadır. Yeniden yapılandırma ile mevcutta var olan kredi ödeme yapılarak kapanır veya aynı banka üzerinden farklı faiz ve süre ile yeniden yapılandırılır.

Kredi yapılandırmasını tamamlayabilmek adına yeni kullanılacak kredi ile eski kredi arasında belirli bir faiz ve vade farkı olmalıdır. Ortalama olarak bu rakam % 23-30 arasında farklılık arz etmelidir. Aksi durumunda yeniden yapılandırma karlı bir durum olmaktan çıkacaktır.

Örnek Bir Kredi Yapılandırması Nasıldır?

Bankalardan kredi kullanmak isteyen bir kişi 150.000 TL’lik meblağa için 120 aylık sürede %0.98 oranında faiz ödemesi yapmalı ve toplamda 255.756,56 TL’lik ödemede bulunmuş olmalıdır. Anlatılan kredi için aylık olarak 2.131,30 TL değerinde ödemelerde bulunmalı ve buda 1 senenin sonunda toplam borcunun 141.622,33 TL’ye düşeceğini gösterir.

Ayrıca başka bir banka veya kuruluşun faiz veya vade oranları size daha cazip geliyorsa diğer bankaya olan borç işlemlerini tamamlayarak diğer bankadan 120 ay vadeli %0.78 faizli Kredi işlemi sağlanırsa bu kredi için toplam ödenmesi gereken tutar 222.288,85 TL’dir. Aylık ödenmesi gereken rakam ise 1.821,72 TL olacak ve karşılaştırılan krediler arasında 7.891,55’lik daha az ödeme sağlanmış ve vade süresi 1 yıl kadar kısalmış bir kredi kullanımı olacaktır.

Kredi yapılandırma işlemi bankaların sunduğu daha avantajlı krediden faydalanmak isteyen tüketicin ödemekte olduğu kredisini aynı veya farklı bir kuruluştan yeni faiz ve vade süreleri düzenleme işlemidir. Kredi yapılandırması borca ait kalan meblağa ve vade süresine göre akıllıca bir tercih olabilmektedir. Vade süresi kısalan bir kredi sizin için dezavantaj ise bu nedenle iki kredi arasında durum incelenmesi düzgün ve dikkatli yapılmalıdır.