Merkez Bankası Açıkladı! Yurt İçi Ekonomi Kendini Dengeledi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 yılının 3. çeyrek dönemine ilişkin Finansal Hesaplar Raporunu yayınladı.

Merkez Bankası’nın yayınladığı rapora göre, geçen yılın 3. çeyrek döneminde  Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıklarının değeri 526 milyar lira olarak açıklandı. Söz konusu dönemde ekonominin yükümlülükleri 12 trilyon 57 milyar lira seviyesine çıkarken, dünyanın geri kalanı için yaratılan net yükümlülük ise 1 trilyon 532 milyar lira olarak açıklandı.  Türkiye ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörler dünyanın geri kalanı ile hane halkı oldu.

2010 senesinden 2017’nin 3. çeyrek dönemine kadar sürede, ülke ekonomisinin sektörler kapsamında finansal bilançolarına bakıldığı zaman,  finansal olmayan kuruluşlar ile genel yönetimin finansal açık verdiği, dünyanın geri kalanı ile hane halkı ise finansal fazlalık verdiği, bunun sonucunda da diğer sektörlerden alacaklı olduğu gözlemlendi.

Yurt İçi Ekonomi Kendini Dengeledi

Sektörlerde meydana gelen net finansal işlemlere bakıldığı zaman ise, geçen yılın 1. çeyrek döneminden bugüne kadar net borçlu olan yurt içi ekonomi, geçen yılın 3. çeyrek döneminde net borçlanmasını azalttı ve dengeledi.

Hem yurt için hem de yurt dışı sektörlere açılan topla mevduat değeri 2 trilyon 350 milyar lira oldu. Bu değerin 2 trilyon 144 milyar liralık payı parasal ve finansal kuruluşlar olarak kabul edildi. Geriye kalan 206 milyar liralık pay ise dünyanın geri kalanı tarafından kabul edildi. Parasal ve finansa kuruluşlarda açılan mevduatların hane halkına ait olan payı 917 milyar lira, finansal olmayan kuruluşlara ait olan kısmı ise 426 milyar lira olarak açıklandı.

Dünyanın geri kalanına kullandırılan kredi 829 milyar lira olurken, bu tutarını 382 milyar lirasını finansal olmayan kuruluşlar, 321 milyar lirasını parasal ve finansal kuruluşlar kullandı.