Mevduat Nedir? Mevduat Hesabının Türleri Nelerdir?

Mevduat, banka ve benzeri kredi kurumları tarafından bireylerin talep ettiği belirli bir süre, yani vade sonunda çekilebilmek üzere bankaya yatırılan para anlamına gelmektedir. Toplamda 3 farklı mevduat hesabı vardır. Bu türler, hesabın türü ve yerine göre farklılık gösterirler.

Mevduat Hesap Türleri

Mevduatlar, bulundukları  yer ve türlere göre isimlendirilerek sınıflandırılar. Bu türler;

  • Mevduat hesapları,
  • Alacaklı câri hesaplar,
  • Küçük câri hesaplar olarak isimlendirilmektedirler.

Mevduat hesapları, banka tarafından bir borç olarak sınıflandırılır.

Mevduat hesapları, belirli bir para miktarının hesaba nakit olarak yatırılması amacı ile gerçekleştirilmez. Başka bir hesab için keşide edilmiş olan çekin alacak kaydı, herhangi bir banka hesabından aktarım yapılması, havale ve EFT işlemlerinin kabul edilmesi gibi, nakit hareketi gerektirmeyen de mevduat oluşturulabilmektedir.

Vade Türlerine Göre Mevduat Hesapları

Mevduat hesapları, vade seçenekleri bakımından üç farklı türe ayrılmaktadırlar. Bu türler;

  • Vadesiz Mevduat Hesabı: Vadesiz hesapların açılması çok kolaydır. Hiçbir şart ve kayıt gerektirmeyen vadesiz hesaplar istenildiği zamanda para yatırılabilir, istenildiği zamanda para çekilebilir hesaplardır.
  • Vadeli Mevduat Hesabı: Vadeli mevduat hesaplar, banka ile hesabı açtıran kişi arasında belirlenen bir vade süresi boyunca işlem yapılmasına olanak sağlar. Vade süresi boyunca hesabınıza belirlenen faiz üzerinden uygulama yapılması durumu, vade süresinin öncesinde çekim yapılması halinde kararlaştırılmış faiz uygulamasını yapmadan, sadece anaparanın teslimatını yapar.
  • İhbarlı Mevduat Hesabı: İhbarlı mevduat hesabı, “süresiz vade” olarak tanımlanabilir. Hesap sahibi olan kişi, ihbarlı mevduat hesabında yer alan parasını çekmeden önce bankaya haber vererek, çekim yapacağını bildirmek durumunda olduğu hesaptır.

Vadeli mevduat ve ihbarlı mevduat hesapları, genellikle yatırım yapmak isteyen vatandaşlar tarafından tercih edilmektedir.