Moody’s’in Yeni Hedefi Türk Bankaları!

Geçtiğimiz gün anlamsız ve sebepsiz bir şekilde Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan” görünümden “negatif” görünüme çeviren Moody’s tekrar iş başına geçerek bu sefer de Türk Bankaları’nı hedef aldı. 17 Türk Bankası’na yönelik değerlendirme yapan Moody’s bir çok bankanın görünümü negatif olarak değiştirerek yeni bir kaos ortamı yarattı.

Moody’s, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin kredi notunu sabit tutarken, not görünümünü değiştirerek negatif’e çevirmişti.  Şimdi ikinci bir hamle yapan Moody’s, Türkiye’de hizmet veren 14 bankanın da kredi notunu sabit tutup, not görünümlerini negatif olarak değiştirerek niyetini daha çok belli etti.

Moody’s 14 Bankayı Negatife Çevirdi!

Moody’s’in geçen hafta Türkiye’nin not görünümünde yaptığı negatif değiştirme işlemini bu hafta da Türk bankalarının not görünümünü değiştirerek devam etti. 14 Türk bankasının kredi notunu sabit tutan Moody’s, görünümlerini ise negatif olarak değiştirdi. Moody’s aynı zamanda bir bankanın kredi notunun negatif görünümünü bir kademe daha düşürdü. İki farklı bankanın ise not ve görünümlerini sabit tutarak değerlendirmesini tamamladı.

Negatif Görünüme Çekilen Bankalar!

Moody’sin yaptığı açıklama sonrasında Türkiye’de aktif hizmet veren kbank, Alternatifbank, HSBC, ING Bank, Finansbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, TSKB ve GRI Export Credit Bank of Turkey’nin kredi notlarını sabit tutarken, not görünümlerini negatif olarak değiştirdi.

Türkiye’nin kredi görünümünde yapılan değişikliğin ek hamlesi olarak yorumlanan bu not görünümü değişikliği, sebep olarak ise Türkiye’nin ekonomik görünümünün ciddi anlamda kötüleştiğini belirtirken; yaşanılan gelişmelerin bankaların sahip olduğu varlıkların kalitesi, gelir üretimi ve sermayelerinden negatif etki yaratılacağını ve döviz refinansman riskinin de artmasına yol açılabileceğini belirterek not görünümlerini düşürdü.

Şekerbank’ın kredi notunu B1’den B2’ye çeken Moody’s, Burgan Bank’ın ve Denizbank’ın not görünümünü sabit tutarak değerlendirmesini tamamladı.