Türk Bankacılık Sektörü Tarıma Destek Veriyor!

Türk Bankacılık sektörü her alanda olduğu gibi tarım sektörüne de desteklerini sürdürüyor.

Son 10 yıllık zaman zarfında bankacılık sektörü tarım bankacılığı ile 3 milyon çiftçinin yer aldığı tarım sektörüne destek verdi.

Sanayi sektörüne ham madde sağlamasından gıda maddelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar çeşitli pek çok alanda önemli rolü bulunan gıda sektörü, sulama sistemi ekipmanlarından tohuma, ekip biçme araçlarından fideye, gübrede arsa ya da tarla satın alımına ya da sera kurulumlarına kadar çeşitli faaliyetler için nakit paraya ihtiyaç duyuyor.

Bankalar çiftçilere, hasat dönemleri için ödeme planları, yılda bir kez ödeme ya da çeşitli türlerde esnek ve değişken ödeme planları ile akaryakıt, ekipman, yem alımları için özel tarım kartları olanakları sağlayıp, ücretsiz danışmanlık ve eğitim hizmetleri de veriyorlar.

BDDK verilerine göre bankaların 2010’da tarım sektörüne verdikleri kredi desteğinin tutarı 22,5 milyar lira. 2016 yılında bu tutar 72 milyar liraya kadar yükseldi.

2016 yılının ağustos dönemi sonu itibari ile kredi bakiyesi 68 milyar lira olup, 2017’nin aynı döneminde yüzde 21,7 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile kredi bakiyesi 82 milyar 858 milyon liraya çıktı.

Banka Yöneticileri: Desteklerimiz Devam Edecek!

Tarım sektörüne verilen destekler ile ilgili açıklamalarda bulunan banka yöneticileri, tarıma hem eğitim ve danışmanlık hem de kredi hizmeti ile desteklerine devam edeceklerini söylediler.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Denizbank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, tarım kredi bakiyesinin 11 milyar TL’nin üzerine çıktığını, çiftçi müşterilerinin 1 milyondan fazla olduğunu, 1 milyon müşterinin yüzde 12’lik kısmının ise pazar payına sahip olduğunu söyledi.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren müşterilerinin çok daha hızlı ve çok daha kolay bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için saha ekibinin tabletleri üreticileri yerlerinde, tarlalarında, arazilerinden ziyaret edildiğini söyleyen Koçak, buna ek olarak çiftçilere sms ile kredi başvurusu yapma imkanı da tanıdıklarını söyledi.