Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım: Müteahhitler için Teminat Desteği Vereceğiz

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, bankanın ihracat için verdiği desteklerin bu yıl içinde yaklaşık olarak 40 milyar dolara kadar yükseldiğini, gelecek yıl içinde de yüzde 15 oranında büyüme beklediklerini söyledi.

Yıldırım: İngiltere ve Japonya ile Temas Halindeyiz!

2018 yılındaki hedeflerine ulaşmak için hem orta vadede hem de uzun vadede kaynak arayışı içinde bulunduklarını söyleyen Yıldırım, İngiltere ve Japonya’daki finans kurumları ile temas halinde olduklarını, Avrupa’nın diğer ülkeleri ile birlikte Amerika bölgesindeki benzer roadshow organizasyonlarını düzenleyeceklerini,  2018’in ilk yarı döneminde dış kaynaklı finansman kapsamında önemli ölçüde yol almayı beklediklerini söyledi.

İhracata destek vermek kapsamında farklı türlerde modeller üzerine çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Yıldırım, bu çerçevede de ilk defa emtiaya dayalı finansman modeli geliştirdiklerini, barter modeli ile ihracat kapsamında 8 ülke hedeflediklerini söyledi.

Döviz getirici faaliyetleri olan müteahhitlik şirketlerini de alıcı ülkeleri kredilendirme yolu ile destek verdiklerini söyleyen Yıldırım, gelecek yıldan itibaren teminat mektubu kapsamında da adım atacaklarını belirtti.

Dünya çapında ilk 250 içerisinde 46 adete çıkan Türk müteahhitlik şirketlerinin küresel çapta yürütmüş oldukları projeler kapsamında ihracat için çok önemli olduğunu söyleyen Yıldırım, Ekonomi Bakanlığının da bu kapsamda destekler verdiğini, tüm hazırlıklarını tamamladıklarını, şirketlerin söz konusu teminat mektuplarını başka bankalardan çok daha yüksek maliyet ile temin ettiklerini, Türk Eximbank’ın kar gözetmeden düşük maliyetler ile vereceğini söyledi.