Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran’dan Önemli Açıklamalar

Forum İstanbul 2017‘de açıklamalarda bulunan Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Vakıfbank’taki yüzde 58,5 oranında payın hazine tarafından alınacağını, bu payın Vakıf Katılım’a varlık olarak geçirileceğinin şuanda yapılan torbaya yasaya gireceğini ifade etti.

Aktarılacak olan payın ne şekilde olacağı kanundan sonra belli olacağını söyleyen Öztürk Oran, kendi tercihlerinin nakitten yana olduğunu, temennilerinin de o yönde olduğunu,  Vakıflar Genel Müdürlüğünün bunu sermeye olarak Vakıf Katılım’a koyacağını söyledi.

Yapılan tüm hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Öztürk Oran, üç farklı bağımsız kuruluş tarafından bankanın değerlemesinin yapıldığını, yapılan bu değerlemelerin aritmetik ortalamalarının alınacağını söyledi. Bunun 2012’de planlandığını söyleyen Öztürk Oran, kamunun çok yakın bir zaman katılım bankalarını çoğaltacağını, buna Halk Bank’ın da dahil olacağını söyledi.

Ülkemizdeki faizsiz bankacılık sektörünün çoğaltılması gerektiğini belirten Öztürk Oran, katılım bankalarının artırılması gerektiğini belirtti.

Katılım Bankalarını çoğaltılması kapsamında çalışmaların yapıldığını söyleyen Öztürk Oran, ülkemizde şuanda mevcut durumda 5 tane katılım bankasının olduğunu, Bank Asya’nın ise 2016’nın temmuz ayı döneminde faaliyet izinlerine engel konulduğunu söyledi.

Vakıfbank’ın şuanda yüzde 58 oranındaki payı Vakıflar Genel Müdürlüğünde. Mülhak Vakıflar oranı yüzde 0,1, Mazbut Vakıflar oranı yüzde 0,05, Gerçek ve Tüzel Kişilerdeki oranı yüzde 0,06, Halka açık olan kısmı ise yüzde 25,2 oranında.

1954’te kurulan bankanın küresel çapta kurumsal ve bireysel müşterileri doğrultusunda 900 adet şubesi bulunmakta.