Mersis No Nedir?

Son dönemde yaptığımız alışverişler sonrası tarafımıza verilen fatura, fiş ya da irsaliye gibi belgeler üzerinde görmeye alışkın olmadığımız yeni bir numara grubunu daha görmeye başladık. Ayrıca firmalar tarafından cep telefonlarımıza kampanya bilgilendirmeleri, yeni ürün tanıtımları, vs. gibi durumlar nedeniyle atılan kısa mesajlarda da “MERSİS NO” ibaresini görmekteyiz. Her ne kadar muhasebe konuları ile ilgili olmayan kişilerin ilgisini çekmese de Mersis No, ticaretle meşgul olan kişileri yakından ilgilendiren bir numaradır.

Mersis no; tıpkı bir kişiye ait TC kimlik numarası ile Mernis sistemi üzerinden tüm bilgilerine ulaşılması gibi; MERSİS sistemi üzerinden tüzel bir kişiliğe ait tüm bilgilere ulaşabilmek için o tüzel kişiliğe verilen ve sadece ona özel olan bir numaradır. Düzenlenen ve yürürlüğe giren ilgili kanunla birlikte; 01.01.2014 tarihi itibariyle tüm fatura, irsaliye, fiş, vb. gibi belgelerde, firmalara ait 16 haneli olan MERSİS numarası kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

MERSİS; Merkezi Sicil Kayıt Sistemi demektir. MERSİS sistemi sayesinde birçok bürokratik işlemlerde süre kısalmış, ayrıca Ticaret Sicil Müdürlükleri ve burayla dolaylı yoldan bağlı olan diğer birimlerin iş yüklerinde ciddi anlamda azalma ve hafifleme yaşanmıştır.

Şahıs şirketlerinin MERSİS numarası; TC kimlik numarasının yazılmasına müteakip 00015 ya da 00019 gibi rakamlarla bitmektedir.

Limited ve Anonim şirketlerin MERSİS numarası ise; 0 rakamıyla başlayarak akabinde vergi numarasının yazılması ve daha sonra da 15, 16 ya da 17, vb. gibi numaraların yazılması ve en son olarak ta “000” gibi rakam grubu ile bitirilmesi suretiyle oluşmaktadır.

Herhangi bir şirketin ya da firmanın MERSİS no sorgulama işlemi için de; MERSİS sistemine giriş yaptıktan sonra firma arama bölümünden firma adını yazıp ara işlem sırasını takip etmeniz yeterli olacaktır. Ancak MERSİS sistemine ilk kez giriş yapıp, kendi şirketinize ait MERSİS numarasını öğrenmek istiyorsanız, firma bilgilerinden numarayı bulmanız gerekiyor. Ancak bu numaranın geçici numara olduğu bilinmelidir. Bir MERSİS numarasının geçici olup olmadığını anlamak için yukarıda belirttiğimiz özellikleri (16 haneli, şahıs şirketleri için TC ile başlayan ve 00017, vs gibi biten, A.Ş ve Ltd Şti için 0’la başlayan, Vergi numarası ile devam eden ve 15, vs. gibi numaralarla sonlanan numaralar) taşıyıp taşımadığına bakmamız gerekmektedir. Eğer bu özelliklere sahip değil ise yani geçici MERSİS numarası ise bu durumda bağlı bulunulan Ticaret Sicil Müdürlüğü ‘ne müracaat edilerek yeni ve asıl MERSİS numarasının alınması talebinde bulunmak gerekir. Talebiniz sonrası Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından şirketinizin asıl MERSİS numarası tarafınıza bildirilecektir.