2018 Eylülde Petrol Arzı Yükseldi!

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) aylık petrol piyasası raporu incelendiği zaman Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün ham petrol üretimi günlük bazda 100 bin varillik yükselişle 32 milyon 780 bin varile çıktı. Söz konusu yükseliş ise son 1 senelik sürecin en yüksek artışı olarak kayda geçti.

Ham petrol haricinde diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi incelendiği zaman ise günlük bazda 6milyon 980 bin varil olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda ise OPEC’in toplam petrol üretimi günlük bazda 39 milyon 760 bin varil seviyesinde gerçekleşti.

Eylül döneminde OPEC içinde günlük olarak en çok üretim artışı ise Suudi Arabistan’da meydana geldi. Suudi Arabistan’da günlük petrol üretimi ise 100 bin varil artış yaşayarak 10 milyon 520 bin varil seviyesine ulaştı. Suudi Arabistan’dan sonra en fazla günlük üretim artışı yaşayan ülkeler ise sırasıyla Libya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya oldu. Libya’daki günlük petrol üretimi 80 bin varil artışı yaşayarak 1 milyon 60 bin varil seviyesine, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 70 bin varil artışı yaşanarak 3 milyon 50 bin varile, Nijerya’da ise 50 bin varil artışı yaşanarak 1 milyon 710 bin varil seviyesine yükseldi.

Geçtiğimiz ay OPEC ülkeleri içerisinde en çok üretim düşüşü yaşanan ülke ise İran olarak kayda geçti. İran’ın günlük petrol üretimi 180 bin varil düşüş yaşayarak 3 milyon 450 bin varil seviyesine geriledi. Venezuela’daki günlük petrol üretimi incelendiği zaman İran’a benzer şekilde düşüş yaşadığı gözlemlendi. Söz konusu düşüş 20 bin bin varil olup, bu düşüşle de 1 milyon 230 bin varil seviyesine geriledi.