2018 Martta Bütçe Açık Verdi!

2018 yılının Mart dönemine ait merkezi bütçe açığı verileri yayımlandı. Yayımlanan verilere göre söz konusu dönemde merkezi bütçe açığı geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 3,6 oranında yükseldi. Bu yükseliş ile de 20 milyar 222 milyon liraya ulaştı.

Aynı dönem itibari ile aynı döneme kıyasla bütçe gelirleri ise yüzde 23,4 oranında artış gösterdi. Bu artışla bütçe gelirleri 48,2 milyar liraya çıktı. Bütçe giderleri de yüzde 16,8 oranında yükselerek 69,4 milyar liraya çıktı. Mart döneminde merkezi bütçe ise 20,2 milyar lira tutarında açık verdi.  Yine aynı dönemde faiz dışı açık verildi ve bu açık 10,6 milyar liraya tekabül etti. Geçen senenin mart döneminde de faiz dışı açık verildiği açıklanırken, diğer bir yandan ilk çeyrek sonuçları itibariyle vergi gelirlerinin yüksek oranlı olduğunu açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe vergi gelirleri hedefinin de üzerine çıkılacağını söyledi.

ÖTV Yüzde 22,4 Yükseldi!

Mart dönemindeki gelirler içinde vergi gelirleri incelendiği zaman yüzde 24,2 oranında arttığı gözlemlendi. Bu artışla da 41 milyar 250 milyon liraya çıktı. Vergi gelirlerinde dahilde alınan KDV geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 89,1 oranında yükseldi. İthalde alınan KDV ise yüzde 32,2 oranında arttı ve 10 milyar 680 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. ÖTV ise ortalama olarak artışa yakın seviyede yüzde 22,4 oranında yükseldi. Bu yükselişle de 10 milyar 326 milyon lira seviyesinde gerçekleşti.

Maliye Bakanından Açıklama…

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, vergi gelirlerinde meydana gelen artışlara gelir ve kurumlar vergisi ile KDV ve ÖTV’nin etki ettiğini, tahakkuk tahsilat oranlarındaki yükselişin gelirleri olumlu yönde etkilediğini, yaşanan gelişmelerin veri gelirlerinin OVP’de görülen gelir hedeflerinin üzerinde olacağına işaret ettiğini söyledi.