2018 Nisanda Petrol İthalatı Düştü!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bu yılın nisan dönemine ait petrol piyasası sektörü raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye’nin toplam petrol ithalatı nisanda geçen senenin nisan ayına göre yüzde 10 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle de toplam petrol ithalatı 3 milyon 109 bin ton seviyesine düştü.

Ham Petrol Alımında İran İlk Sırada

Toplam petrol ithalatı arasında payın en büyük sahibi ham petrol alımı olarak açıklandı. Ham petrol alımında da yüzde 37,9 oranında düşüş meydana gelerek 1 milyon 478 bin ton seviyesine geriledi. Ham petrol alımında ilk sırada İran olup, İran ithalatında ham petrol alımı 999 bin ton olarak açıklandı. İran’ın devamında 225 bin ton ile Irak ve 75 bin ton ile de Kuveyt yer aldı.

Motorin İthalatı Arttı

Nisan ayındaki motorin ithalatı incelendiği zaman ise geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 48,8 oranında artış meydana geldiği gözlemlendi. Bu artışla da 1 milyon 297 bin ton seviyesine ulaştı. Havacılık yakıtları ithalatında yüzde 1,9 oranında düşüş oldu ve 16 bin ton seviyesine geriledi.

Benzin Ürünleri Üretimi Düştü!

Benzin ürünleri üretiminde ise yüzde 26,5 oranında düşüş gözlemlendi. Bu düşüşle de 328 bin ton seviyesine geriledi. Havacılık yakıtları üretiminde ise yüzde 3,7’lik düşüş oldu. Bu düşüşle de 341 bin tona geriledi. Benzer şekilde aynı dönemde toplam rafineri petrol ürünlerinin üretiminde de yüzde 34,7’lik düşüş oldu. Bu düşüşle de 1 milyon 671 bin tona geriledi.

Havacılık yakıtlarının ihracatı ise nisan döneminde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5’lik düşüş oldu. Bu düşüşle de 287 bin ton seviyesine geriledi. Denizcilik yakıtları ihracatında yüzde 52,7 oranında, benzin türleri ihracatında yüzde 53,6, toplamda ise yüzde 37,8 gerileme oldu. Motorin türleri ihracatında ise yüzde 19,3 artış gözlemlendi.