2018 Siyez Buğdayı Verimi Yükseldi!

Siyez Buğdayının geçmişi 10 bin sene önce kadar dayanıyor. Aynı zamanda da Hitit Buğdayı olarak biliniyor ve yapılan araştırmaları kapsamında 14 kromozomdan meydana geliyor. Türkiye’de en çok üretildiği yerlerden biri Kastamonu İhsangazi ilçesi olup, 1 senede ortalama olarak 3 bin tondan fazla siyez buğdayı üretimi yapılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, siyez buğdayı veriminin üreticilerin bekledikleri seviyelerin üzerinde olduğunu, bu durumdan son derece memnun olduklarını, siyez buğdayının doğal olduğunu, bu nedenle de her sene ilginin yükseldiğini, buna bağlı olarak da ekim alanlarının her sene yüzde 25 ile yüzde 30 oranında büyüdüğünü söyledi.

“Siyez Buğdayı Verimi Yüzde 30 Yükseldi”

Bu yılki hasadın büyük oranda sona erdiğini söyleyen Alıcıoğlu, siyez ekimlerinde gübre, ilaç ya da diğer çeşitli kimyasalları kullanmadıklarını, katkı maddesi olmadığı için ise iklim şartlarının çok önemli olduğunu, ürünlerin yetişmesinin sadece hava koşullarına bağlı olduğunu, hava koşulları istenilen seviyede olduğu zaman elde edilen verimin yükseldiğini, 2018 k-hava koşullarının çok iyi olduğunu, bu nedenle de hem verimin hem de elde edilen kalitenin son derece güzel olduğunu, verimin geçmiş senelere kıyasla yüzde 30 oranında artış gösterdiğini söyledi.

Siyez buğdayı üretimİ yapan Muhittin Sağlık ise, 65 senedir bu işle uğraştıklarını, ekim yöntemlerini babalarından öğrendiklerini, eski dönemlerde öküzle ekim yaptıklarını ancak artık traktör kullandıklarını, siyez ekimlerinin artık doğal yöntemlerle gerçekleştiğini, bu nedenle de organik bir ürün olduğunu söyledi.