2018 Yılı Turizm Sektörü için Rekor Yılı Oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu istatistikleri ve Bakanlığın 2019 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı çalışmalardan derlenen bilgiler kapsamında, bu sene içerisinde çok sayıda başarıya imza atan turizm sektörünün gelecek sene içinde yepyeni bir yapı ve politikayla dünya ligine çıkması hedefleniyor.

2016 yılında yaşanan zor dönemlerin sonrasında toparlanma süreci olan geçen sene bir önceki yıla kıyasla yüzde 28 oranında artışla 32 milyon 410 bin 34 yabancı ziyaretçi, yüzde 19 oranında artışla birlikte de 26,3 milyar dolarlık turizm geliri elde edilip, bu sene ise altın döneminin başlandığı açıklandı.

Turizm sektöründe meydana gelen hızlı yükseliş trendinin bu senenin ilk aylarından kendini hissettirdi. Bakanlığın Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ilettiği sınır giriş ve çıkış istatistikleri kapsmaında her ay düzenli olarak açıklanan veriler incelendiği zaman tüm senelerin rekorunu kırarak yüzde 34,88 oranında yükselişle 5 milyon 128 bin 406 yabancı ziyaretçi ağırlandı. Söz konusu süreçte en çok ziyaretçi Rusya, Bulgaristan, İran ve Gürcistan’dan olup, otel ve konaklama tesislerinde geceleme yüzde 22 oranında yükseldi. Yaz dönemlerinde ise otellerde yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşıldı.

Türkiye’nin bu yılın ocak ile haziran dönemleri arasındaki gelirleri bir önceki senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 31 oranında, yaklaşık olarak 11,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 30,4 oranındaki rekor artışla birlikte 16 milyon yabancı ziyaretçi ağırlandı.