2018’de 8 Milyon İkinci El Otomobilin Satışı Bekleniyor!

Döviz kurlarının beklentinin çok üzerinde yükselmesi, sıfır otomobillerin önemli ölçüde zamlanmasına ortam yarattı. Bu durum, araç sahibi olmak isteyen vatandaşları ikinci el otomobillere yöneltirken, 2018 yılında 2017 yılına oranla çok daha hareketli bir satış döneminin geçirileceği düşünülüyor.

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık tarafından yapılan değerlendirmede; sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiği, bu durumun vatandaşların ikinci el otomobil alımlarına yönelmesine sebep olduğunu, bu durumun da ikinci el otomobil piyasalarında önemli bir hareketlenmeye ortam yarattığını, 2018 yılı genelinde ikinci el sektöründe toplamda 8 milyon aracın satışının gerçekleştirilmesini beklediklerini ifade etti.

13 Şubat 2018 tarihinde ikinci el araç satışlarını ve piyasalarını düzenleyebilmek adına çıkartılan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik”i hatırlatan Yanık, 2018 yılında sektörün daha hareketli bir zaman geçireceğine inandığını, yeni çıkan bu yönetmelik sayesinde ticaretin gelişerek yükseleceğini düşündüğünü, hem hukuki, hem de yasal sorumluluk kapsamında artış olması halinde ticaret portföyünün de olumlu ölçüde gelişeceğini ifade etti.

Döviz kurlarındaki oynaklığın, altın fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin ve yeni çıkan modellerin sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarının belirlenmesi aşamasında oldukça büyük etki yarattığını vurgulayan Yanık, bu duruma ek olarak sıfır kilometre araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin de yükseltilmesinin, ikinci el araç sektörünü olumlu yönde etkilediğini belirtti. Türkiye’ye birçok aracın döviz kuruyla yurtdışından geldiğini vurgulayan Yanık, bu durumun kur bazlı olmasına ortam yarattığını, gelen zamlar ve ÖTV oranlarının değiştirilmesinin de sıfır kilometre araç fiyatları için artırıcı etki yarattığını ifade etti.