3. Köprü için Hazineye 8,7 Milyar Dolar Borç

Hazine Müsteşarı Osman Çelik, üçüncü köprü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Osman Çelik, üçüncü köprü için yapılan borcun şuanda 8,7 milyar dolar olduğunu söyledi. Üçüncü köprü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, söz konusu borcun trafikteki yoğunluğunda artış meydana gelmesi ile birlikte düşüş yaşanacağını söyledi. Ahmet Arslan, kimsenin 10 milyar dolar değerinde yatırım yapıp, gün bitiminde ise bunu bedavadan bırakacağını beklememesini ifade etti. Geçişten kaynaklı oluşan ücretlerin muhakkak toplanacağını söyleyen Ahmet Arslan, arada oluşan farkları kendilerinin vereceğini ancak işletmenin dönem sonunda ise tüm projelerin kendilerinin olacağını söyledi. Ahmet Arslan, işletmelini sağlayıp, ek olarak gelir elde edeceklerinin bilgisini aktardı.

Kamu ile Özel Sektör İş Birliğinde İlk Hedef Özel Sektör Canlılığını Devreye Sokmak

Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017‘ye katılım gösteren Bakan Ahmet Arslan, gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları cevapladı. Köprü geçişlerinden kaynaklı kesinlikleri verdiklerini söyleyen Ahmet Arslan, geçişlerin kesinliği karşılayamadığını, Türkiye’nin zarar ettiğini dile getirerek böyle bir yaklaşım olduğunu belirtti. Ahmet Arslan, oluşan bu durumlarında yap işlet devret kalıbının anlaşılmadığı anlamına geldiğini belirtti. Kamu ile özel sektör iş birliği içerisinde olduğunda ilk hedeflerinin özel sektör canlılık ve hareketini devreye sokarak çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlamak olduğunu söyleyen Ahmet Arslan, bununla beraber de hem sosyal kapsamda yarar sağlamak hem de Türkiye’ye katma değer oluşturmak olduğunu söyledi.

Meydana getirilen her projenin çevresinde sanayilerin ve endüstrinin büyüdüğünü söyleyen Ahmet Arslan, ticaretin gün geçtikçe büyüdüğünü, ülkeye ek katma değerlerin sağlandığını söyledi. Arslan, bu durumlara bakış açılarının böyle olduğunu belirtti. Yapılabilirliklerin göstergesinin tüm köprü ve otoyol projeleri için geçerli olduğunu söyleyen Ahmet Arslan, ilk aşamada kesin olarak belirlenen rakamlara ulaşamayabilineceğini, fakat ilerleyen dönemler içinde söz konusu rakamlara ulaşabilineceğini söyledi.

İlk aşamada tüm çalışmalarda kesinlikten kaynaklı meydana gelen ek ödemelerin yapılmasının söz konusu olduğuna dikkat çeken Ahmet Arslan, bu ödemelerin yapılması için çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Tüm çalışmaların hiç bir para ödemesi yapılmadan özel sektör tarafından oluşturulduğunu söyleyen Ahmet Arslan işin sonunda ise projelerin kendilerinin olacağını söyledi. Hiç kimsenin yatırım yapıp, işin sonunda bedavadan bırakmayacağını, geçişten kaynaklı ilave ücretlerin alınacağını söyleyen Arslan, arada oluşan farkları kendilerinin vereceğini söyledi. Yap işlet devret ruhunun benimsenmesi gerektiğini ifade eden Arslan, projelerin işletmelerini gerçekleştirip gelir elde edeceklerini söyledi.  Söz konusu çalışmaların çevresinde ek trafiklerin oluştuğunu, bundan kaynaklı olarak da geçiş sayılarında artış meydana geleceğini söyleyen Ahmet Arslan,  Osmangazi Köprüsü ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘ndeki geçişlerin gün geçtikçe arttığını, bu kapsamda da gün sonunda gelir elde edileceğini, halkın bunu unutmaması gerektiğini ifade etti.