ABD ve İstanbul Borsaları Güç Kaybetti, Dolar Yükselişe Geçti!

Hem Borsa İstanbul’un, hem de ABD borsalarının dün sert bir satış baskısı altına girmesini fırsat bilen Dolar, Türk Lirası karşısına güne yükselen bir başlangıç gerçekleştirdi.

Dolar, Türk Lirası karşısında güne yükselerek başladı. Sabaha 3,78 Türk Lirası seviyesinin üzerinden başlangıç yapan Dolar kuru, dün 3,75 Türk Lirası seviyesinden işlem görüyordu. Dolar’ın yükselmesine eşlik eden Euro da 4,68 Türk Lirası seviyesinin üzerine hareket etmeye başladı.

Yatırımcıların ABD borsalarının elde ettiği yükseliş ivmesine olan güveni de zedelenmeye başladı. Dün ardı ardına gelen yüksek miktarlı satışlar, Wall Street’te 2011 yılından bu yana geçen süreçteki en hızlı ve en büyük düşüşün ortaya çıkmasına sebep oldu.

Endeksler Rekor Düzeyde Geriledi

Gün içerisinde Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4,60’lık rekor bir düşüş ile 24 bin 345,96 puana gerilerken, bu düşüş endeksin tarihindeki en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda Standard & Poor’s 500 Endeksi’nde yaşanan düşüş yüzde 4,10 olurken, kapanış 2 bin 762 puan seviyesinden yapıldı. Dünya genelinde en çok takip edilen endeksler arasında yer alan Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 1,96 oranında sert bir düşüş yaşarak, günü 7 bin 240 puan seviyesinden kapattı.

Yatırımcı “Güvenli” Bildiği Limana Sığındı!

Küresel düzeyde yatırımcıların hisse senetlerinde yaşanan sert düşüş sebebiyle, riskli varlıklarını elden çıkartıp, sahip oldukları birikimi global düzeyde güvenli liman olarak tanımlanmış olan Dolar’a yöneltmesi sebebiyle Dolar yükseliş eğilimine geçti. Dolar’ın küresel düzeyde en çok kullanılan altı para birimine karşı olan hareketlerini belirten Dolar Endeksi, Ocak ayının son dönemlerinde 88 bin 438 puanlık, son üç yılın en düşük seviyesine kadar gerilerken, yaşanan son gelişmeler sonrasında tekrar 89,6 seviyesinin üzerine çıkmayı başardı.