Asgari Ücrette Fark Düzenlemesi!

Maliye Bakanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği,  1 Eylül 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yayınlanan tebliğ ile birlikte çalışanların ücretlerinin 2017 yılının son 4 ayında 1.404,06 Türk Lirasının altında olmasının asgari geçim indirimi yolu ile telafisi kapsamında düzenlemeye açıklık geldi.

Alınan Net Ücret 1.404,06 TL’nin Altında ise Uygulamadan Faydalanılmayacak

Asgari ücret alarak çalışanların 2017’nin Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık dönemleri kapsamında aylık bazda hesaplanan net ücretleri ile Ocak döneminde almış oldukları ücret arasındaki meydana gelen fark,  çalışan bireylerin asgari geçim indirimine ek olarak ilave edilecek. Bunun sonucunda ise 2017’nin son 4 aylık döneminde net ücretler 1.404,06 Türk Lirasının altında olan ödeme tutarlar, ilave asgari geçim indirimi ile birlikte 1.404,06 Türk Lirasına tamamlanacak. Gelir vergisi tarifesi sebebi ile ücretlerinde azalma olmuş olsa bile net ücretler 1.404,06 Türk Lirasının altında olmayanlar söz konusu uygulamadan faydalanamayacak. Asgari geçim indiriminin uygulanmayacağı bir diğer husus ise bireylerin ücret aldıkları dönemde işlerinden ayrılması ya da işe başlamadı, ücretsiz olarak izin kullanmaları ya da benzeri durumlar.

Söz konusu usul ve esaslar ile mahsup şeklini ve dönemini belirlemek için Maliye Bakanlığı yetkilendirilecek.

2017’nin başından bugüne kadar bekar ve çocuksuz olan asgari ücret alanlara 1.404,06 Türk Lirası tutarında net ücret ödemesi yapılmıştı. Yıl içerisinde yapılan asgari ücretteki artış sebebi ile 1,777,50 Türk Lirası tutarında brüt asgari ücret alanlar 1.889,84 Türk Lirasına kadar brüt geliri olan bireylerin aldıkları ücret gelirleri üzerinden ödemesi gereken gelir vergisi, eylül dönemi itibari ile vergi tarifesinin ikinci dilimi de baza alınarak hesaplanmıştı. Bu sebeple de bahse konu ücretlilerin bir payının eline geçen net ücret miktarı 1.404,06 Türk Lirasının altında inmişti.