Balık Alırken Güven İçin Etiket Sistemi!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, çiftlik ortamında üretimi gerçekleştirilen balıkların denizden toplanmış gibi satıldığını, bu satışların kandırma usulünde gerçekleştirildiğini, balıklar için numaralandırma ve etiketleme sisteminin hayata geçirilmesi ile birlikte vatandaşların kandırılmasının engelleneceğini ifade etti.

Balık ürünleri için bir etiketleme sisteminin mevcut olmadığını dile getiren Gözet, bu durum sebebi ile birçok sorunun ortaya çıktığını belirtti. Tezgahta satılan balıkların denizden mi tutulduğunu, çiftlikten mi üretildiğini, nerede ve ne zaman toplandığı konularında hiçbir bilginin bulunmadığını, vatandaşların sadece balık cinsine göre balık satın alabildiklerini, bu sorunların çözülebilmesi için balıkçılık sektörü için numaralandırma sisteminin getirilmesi gerektiğini, satış yerlerinde otomatik denetlemenin de bu sayede mümkün olacağını ifade etti.

Numaralandırma sistemi sayesinde vatandaşların balık yedikten sonra bir rahatsızlık yaşamaları halinde de balığın geriye dönük kaydının rahat bir şekilde çıkartılabileceğini ifade etti. Tek tek etiketlemenin zorluğu sebebi ile balıkların yüklendiği kasaların numaralandırılabileceğini ifade eden Gözet, adet usulü toplanan ve çiftliklerde üretimi gerçekleştirilen balıkların ise tek tek etiketlenebileceğini ifade etti.

Hayata geçirilecek olan sistemin av kaçakçılığını da önemli ölçüde engelleyeceğinin altını çizen Gözet, etiketleme sistemine geçildikten sonra numarası olmayan balıkların satılmayacağını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı ekiplerin satış yerlerine denetleme sebebiyle ziyaret gerçekleştirdiğinde cezai işlem uygulayabileceğini aktardı.

Bu uygulamanın balıkların devamlılığı için de önemli olduğunu ifade eden Gözet, balıkların azalması sebebiyle balık fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğini, hem denizden toplanan, hem de çiftliklerde üretilen balıklar için numaralandırma sisteminin sektöre önemli bir katkı sunacağını, balıkların sürdürülebilirliği ve vatandaşın balık alım aşamasında güvenli alışveriş yapması için sistemin önemli olduğunu vurguladı.