Başbakan Yardımcısından Kıdem Tazminatı Fonu Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gün içerisinde İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin olağan toplantısına katılarak Kıdem Tazminatı Fonu hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Canikli’nin açıklamalarından satır başları.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin aylık olağan toplantısında yer aldı. Meclis üyelerine karşı gerçekleştirdiği konuşmada Canikli’nin gündeminde yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye kazandıracakları ve Türkiye’nin mevcut siyasi durumu ve ekonomik durumu vardı.

Yeni Anayasa İle Ekonomi İvmelenecek

16 Nisan’da gerçekleştirilen referandumdan evet çıkması ile birlikte gerçekleşecek olan anayasa değişikliği için en büyük odak noktasının ekonomik alan olduğunu belirten Canikli, daha önce kullanılan sistem içerisinde tarafların çatışmalara tabi kaldığı ve sürdürülebilir bir ekonomi olmayışı konusunda bilgiler verdi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, eski sistem içerisinde hem istikrarlı, hem de güçlü bir karar alma mekanizmasının olmadığını belirtirken, yeni sistem ile birlikte bu zorlukların ortadan tamamen kalktığını belirterek, güçler ayrılığının artık güçlü olacağını ve yasama organı için gerçek anlamda yasa yapma yetkisinin olacağını aktardı.

Yapılan referandum ile birlikte yeni sistemin devreye girmesi sayesinde öngörülebilirliğin artış gösterdiğini belirten Canikli, Türkiye’nin bulunduğu bölge dolayısıyla yaşadığı risklerin artık azalmaya meyillendiğini belirtti.

Üretim Reform Paketi Gündemde

Hem siyasi risklerin, hem de terör faaliyetlerinin azalmasının Türkiye ekonomisi üzerinde olan riskleri de tamamen ortadan kaldıracağını belirten Canikli, “Üretim Reform Paketi” için teknik anlamda bir tamamlama yapıldığını vurgularken, bu paketin uygulamaya girmesi ile birlikte birçok problemin yok olacağını ifade etti.

Konvansiyonel yöntemlerin artık geride kaldığını belirten Canikli, katma değeri yüksek ve teknoloji üretebilen bir modele geçiş yapılması için önemli aşamalar kaydedilmesi gerektiğini belirtirken, aynı zamanda çeşitli teşvik sistemleri için planlama yaptıklarını hatırlattı.

İş insanlarına yatırım çağrısında bulunan Canikli, konuşması esnasında cari açığa da değindi. Ülke ekonomisinin en büyük sorununun cari açık olduğunu ifade eden Canikli, bu açığın kapanması için dış talebi bulunan üretim modelinin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Varlık Fonu, Bireysel Emeklilik Fonu gibi araçlar ile birlikte bankaların sahip oldukları finansman yükünün dağıtıma gideceğini belirtirken, Kıdem Tazminatı Fonu ile alakalı olarak da önemli bilgi paylaşımları yaptı. Kıdem Tazminatı Fonu’nun sadece finansal piyasalara derinlik kazandıran bir proje olmadığını ifade eden Canikli, üretim ve sanayi sektörleri içerisinde yer alan gizli tehdit, gizli yük ve korkunun bu fon ile birlikte ortadan kalkacağını ve düzenlemelerin daha rahat gerçekleşeceğini belirtti.

Kıdem Tazminatı fonunun devreye sokulması ile birlikte piyasalarda değer yükselişi yaşanacağını ifade eden Canikli, firmaların ön görülebilirliğinin ortadan kalkması ile  birlikte canlanma yaşanacağını belirtirken, aynı zamanda çalışanların mükteseplerinde geri dönüş olmayacağını ifade etti. Mevcut çalışanlar için uygulamaya girecek olan kıdem tazminatı fonu için rakam ve oran itibariyle realize edilme aşamasının elde edileceğini belirtti.