Belgü: Ciro Endeksleri Enflasyonun Üzerinde Artıyor

AYD tarafından temmuz dönemine ilişkin perakende ciro endeksi verileri açıklandı. Buna göre bu yılın temmuz döneminde geçen senenin aynı dönemine gör ciro endeksi yüzde 22,4 oranında yükselerek 273 puan seviyesine çıktı.

Aynı dönemde Alışveriş merkezlerindeki alan başına düşen cirolar İstanbul’da bin 196 Türk Lirası olurken, Anadolu’da ise 937 Türk lirası olarak gerçekleşti. Ülke geneli incelendiğinde ise bin 41 Türk Lirasına tekabül etti. Aynı dönemde kategoriler bazında inceleme yapıldığında en yüksek ciro endeksi artışı teknoloji kategorisinde oldu. Söz konusu kategorideki ciro endeksi artışı yüzde 44’e tekabül etti.

Geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırma yapıldığı zaman alışveriş merkezlerindeki hipermarket kategorisinde metrekare bazındaki verimlilik yüzde 26,4’e tekabül etti. Bu diğer alanlarda ise yüzde 22,0, giyim kategorisinde yüzde 20,8, yiyecekler kategorisinde yüzde 19,1 olurken, ayakkabı kategorisinde ise yüzde 12,2 oldu. Ziyaret sayısı endeksi incelendiği zaman ise yüzde 1 oranında yükseldiği gözlemlendi.

“Ciro Endeksleri Enflasyonun Üzerinde Artıyor”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AYD Başkanı Hulusi Belgü, ciro endeksinin sene başından bugüne kadar olan süreçte her ay enflasyonun üzerinde olduğunu, istikrarlı olarak da artışının devam ettiğini, sene başında bugüne kadar perakende ciro endekslerinin enflasyon oranlarından her zaman yüksek olduğunun gözlemlendiğini, temmuz döneminde de benzer şekilde yüzde 22,4 oranında yükseldiğini söyledi. Enflasyon oranının temmuzda yüzde 15,85 seviyesinde bulunduğunu söyleyen Belgü, ciro endeksinin ise yüzde 22,4 oranında yükselerek 273 puan seviyesine ulaştığını, ocakta enflasyon yüzde 10,35 seviyesinde bulunurken ciro endeksinin artışının yüzde 22,6’ya tekabül ettiğini, bunun sonucunda da perakende markalarının çabalarının gözlemlendiğini söyledi.