Borsada İşlem Gören Otomotiv Şirketlerinin Net Karı Yükseldi!

Borsa İstanbul’da otomotiv sektöründe faaliyette bulunan ve bu yılın ilk yarı dönemine ait finansal sonuçları açıklanmış olan toplamda 8 şirketin net karı geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 24,7 oranında yükseldi. Bu yükselişle de şirketlerin net karı 1 milyar 748,7 milyon TL seviyesine ulaştı.

Borsada işlem gören otomotiv şirketlerinde 4 tanesi ilk yarıda kar açıklanırken, diğer 4 tanesi ilk yarıyı zararla ile sonlandırdı. Söz konusu süreçte Otokar’ın geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslandığında kardan zarara geçmesi ile dikkatleri üzerine topladı. Karsan Otomotiv ile Anadolu Isuzu’nun da zararlarının yükseldiği gözlemlendi.

En İyi Performansı Doğuş Otomotiv Gösterdi

Bu dönemde en yüksek kar açıklaması yapan şirket ise 918,5 milyon TL ile Ford Otosan oldu. Doğuş Otomotiv’in karı ise geçen senenin ilk yarı dönemine göre yüzde 96,1 oranında yükseldi ve aynı zamanda söz konusu dönemde en iyi performans gösteren otomotiv şirketi oldu. Bu yılın ocak ile haziran dönemleri arasında 136,8 milyon TL kar açıklaması yapan Doğuş Otomotiv, geçen seneni aynı dönemine kıyasla 69,7 milyon TL net kar elde etmiş oldu.

Otomotiv şirketleri arasında en yüksek net kar sıralaması yapıldığı zaman Ford Otosan’dan sonra 693 milyon TL ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası ikinci sırada yer aldı. En yüksek net kara sahip olan ilk 2 şirketin Koç Holding bünyesinde olması dikkatleri üzerine toplarken, holding kapsamında olan diğer otomotiv şirketlerinden Otokar ve Türk Traktör zarar etti. Türk Traktör’ün zararı 136,8 milyon TL olurken, Otokar’ın zararı ise 78,7 milyon TL oldu.