Cari İşlemler Hesabı 2 Milyar 700 Milyon Dolar Fazla Verdi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından, bu yılın ekim dönemine ait ödemeler dengesi verileri yayımlandı. Yayımlanan verilere göre ekim ayında cari işlemleri hesabı 2 milyar 700 milyon dolar fazla verdi. Bunun neticesinde ise 1 senelik cari işlemler açığı 39 milyar 403 milyon dolar seviyesine gerilemiş oldu. Geçen senenin aynı döneminde cari işlemler hesabında 3 milyar 837 milyon dolar değerinde açık olmuştu.

Altın ve enerji hariç olmak üzere cari işlemler hesabı geçen sene 466 milyon dolar açık verirken, bu senenin aynı döneminde 6 milyar 167 milyon dolar fazla verdiği görüldü. Cari işlemler hesabının fazla vermesinde etkili olan durum ise geçen senenin aynı döneminde 5 milyar 643 milyon dolar değerinde açık veren dış ticaret dengesinin bu senenin aynı döneminde 799 milyon dolar fazla vermesiyle birlikte hizmetler dengesi kaynaklı girişlerinin bir önceki senenin aynı dönemine göre 447 milyon dolar artış göstererek 3 milyar 28 milyon dolar seviyesine yükselmesi oldu.

Söz konusu dönemde hizmetler dengesi altında yer alan seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler incelendiği zaman ise 501 milyon dolar değerinde artış gösterdiği, bunun sonucunda ise 2 milyar 648 milyon dolar seviyesine yükseldiği gözlemlendi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yer alan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar incelendiği zaman ise 99 milyon dolar yükselerek 1 milyar 74 milyon dolar olarak açıklandı. İkincil gelir dengesi kalemi kaynaklı girişler incelendiği zaman ise düşüş gösterdi. Bu düşüş 168 milyon dolar değerine tekabül ederken, bunun sonucunda ise 105 milyon dolar seviyesine geriledi.