Çay İhracatından Elde Edilen Gelir 6,3 Milyon Dolar

Doğu Karadeniz firmalar tarafından 2018 yılının ocak ile kasım dönemleri arasında meydana gelen çay ihracatından elde edilen gelir toplamda 6 milyon 271 bin dolara tekabül etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk çay ihracatında artışın sürekli olarak devam ettiğini söyledi. Ülkemizden bu yılın ocak ile kasım dönemleri arasında toplamda ihraç edilen çay miktarının 3 bin 364 tona tekabül ettiğini söyleyen Gürdoğan, bu ihracattan elde edilen gelirin tutarının 12 milyon 163 bin 73 dolar olduğunu söyledi.

Türk çayının söz konusu süreçte toplamda 103 ülkeye ihraç edildiğini söyleyen Gürdoğan, Türk çay ihracatında Avrupa Birliği ülkelerinin her daim ilk sırada yer aldığını, Doğu Karadeniz’den gerçekleşen çay ihracatının 6 milyon 271 bin 349 dolara kadar yükseldiğini, Doğu Karadeniz ekonomisinde bu sebeple çayın çok önemli bir yerinin bulunduğunu bildirdi.

Yeni Çay Türleri Geliştirilmeli

Yeni çay türlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Gürdoğan, buna yönelik de çalışmalarda bulunduklarını, her ülkenin tüketici kitlesi tercihleri kapsamında çay türleir geliştirdiklerini, aynı zamanda sağlık trendlerinin de dikkate alınması gerektiğini, bu kapsamda da ürün geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Yapılacak çalışmaların tümüne önem verdiklerini söyleyen Gürdoğan, çay ihracatının çok daha iyi seviyelere geleceğine inandıklarını söyledi.