Çelik Sektöründeki Büyüme Çift Haneli Rakamlara Çıktı!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, çelik üretimi ile ilgili verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre Türkiye’nin 2017 yılının ilk 9 aylık dönemindeki ham çelik üretimi geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 13,5 oranında artış gösterdi. Bu artış ile ham çelik üretimi 27,7 milyon tona yükseldi.

İlk Sırada Çin Var

Bu dönemde ham çelik üretimi ile Türkiye dünyada 8. ülke konumundaki yerini korumaya devam ederken, üretimini en hızlı şekilde artıran ülke olarak da kayıtlarda yer aldı.  Küresel olarak sıralamalara bakıldığın ilk sırada yer alan ülke Çin. Çin’deki ham çelik üretimi ocak ile eylül dönemleri arasında yüzde 6,3 oranında artış göstererek 638,7 milyon tona çıktı.

Nihai Mamul Tüketimi 26,5 Milyon Ton

Türkiye’nin nihai mamul tüketimi incelendiğinde yine 2017’nin aynı dönemi ile geçen senenin aynı döneminin kıyaslamasında yüzde 1,6 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile Türkiye’nin nihai mamul tüketimi 26,5 milyon tona çıktı.

Dış ticaret verileri değerlendirildiği zaman ise bu yılın ilk 9 aylık dönemindeki ihracat ile geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında miktar bazında yüzde 8,3 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile ihracat 13,5 milyon tona çıktı. Değer bazında inceleme yapıldığında ise yüzde 21,8 oranındaki yükseliş ile 9,6 milyar dolara çıktı.

Yine aynı dönemlerin kıyaslamasındaki ithalat verilerine miktar bazında bakıldığında ise düşüş gözlemlendi. Bu düşüş yüzde 14,6 olup, 11,9 milyon tona geriledi. Değer bazında ise artış gözlemlendi. Bu artış yüzde 4,5 oranında olup, 8,8 milyar dolar olarak açıklandı.

Söz konusu sektörün dış ticaret dengesi ise eylül sonu itibari ile 816,4 milyon dolar fazla verdi. İthalatın ihracatı karşılama oranı incelendiğinde ise yüzde 94’ten yüzde 109’a yükseldi.