Çetinkaya : Enflasyondaki Artış Tersine Dönecek!

Merkez Bankası’nın başkanı olan Murat Çetinkaya, bugün yaptığı açıklamada enflasyonda seyreden artışın, önümüzdeki aylar içerisinde tersine döneceğinin bilgisini verirken, aynı zamanda gıda fiyatlarının istikararlı düzenine geri dönmesi için gerekli adımların atılacağının da altını çizdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın reel sektör ile buluşma projesi kapsamında, Denizli’de gerçekleştirilen “Ekonomi Değerlendirme Toplantısı”na katıldı. Toplantıda “Makroekonomik Görünüm ve Fiyat İstikrarı” konulu bir sunum yapan Çetinkaya, enflasyondaki artışın önümüzdeki dönem içerisinde tersine dönerek, düşüşe geçeceğinin ön görüldüğünü aktardı.

2007 yılında yaşanılan küresel kapsamdaki krizden sonra on yıl gibi bir süre geçmesine rağmen, halen daha küresel ekonomide yeterli istikrarın olmadığını belirten Çetinkaya, Türkiye’nin son dönemde içinde bulunduğu durum hakkında da detaylı bilgi verdi. Hızlı karar alabilme ve koordinasyonlu hareket edebilme konusunda önemli bir sınav verildiğini aktaran Çetinkaya, ülke ekonomisinin dış dengeler ile birlikte son yıllarda önemli bir aşama katettiğini dile getirdi. 2016 yılının turizm gelirlerinde önemli bir yavaşlatma yaşattığını aktaran Çetinkaya, son zamanlarda tekrar bir iyileşme hareketinin başladığını dile getirdi.

Güncel süreç hakkında bilgi veren Çetinkaya, bütün yaşanılan gelişmeler dahilinde 2017 yılı içerisinde iç ve dış talepte ılımlı bir toparlanma eğiliminin olduğunu aktarırken, bu eğilimin sürmesini beklediklerini aktardı. Enerji hariç, tüm dış ticaret dengesinde olumlu bir ilerleme olacağını ve cari konudaki dengenin kademli olarak iyileşeceğinin ön görüldüğünü aktaran Çetinkaya, süreç içerisinde Merkez Bankası’nın kararlı ve fiyat istikrarına odaklanmış olan duruşunu koruduğunu sözlerine ekledi.