Çin’in ABD Varlıkları 10 Milyar Dolar Eridi

ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin bu senenin ocak ile haziran ayları arasındaki dönemdeki elinde bulunan ABD hazine bono ve tahvili miktarı geçen senenin sonuna göre kıyaslandığı aman 23,8 milyar dolar tutarında düşüş gösterdi. Bu da oransal olarak yüzde 45,24’e tekabül etti. Geçen senenin aralık dönemi sonunda ülkenin elindeki toplam tahvil ve bono pozisyonu tutarı 52,6 milyar dolar seviyesindeydi.

2018 haziran dönemi sonunda Türkiye’nin rezervlerindeki ABD tahvil ve bonosu tutarı 28 milyar 839 milyon dolar olurken, portföyün uzun vadeli ABD Varlıklarından olan kısmı 12,5 milyar dolar, kısa vadeli ABD Varlıklarından olan kısmı ise 16,4 milyar dolar oldu.

İlk Sırada Çin, İkinci Sırada Japonya

ABD hazine bono ve tahvili ile haziran döneminde ilk sırada yer alan ülke 1 trilyon 178 milyar dolar ile Çin oldu. Bunun sonucunda ise Çin ABD Başkanı Donald Trump’un ticaret fazlası sebebiyle korumacı tedbirlerine karşı yaklaşık olarak elinde 1,2 trilyon dolar tahvil kozu bulunmakta. İkinci sırada yer alan ülke ise 1 trilyon 30 milyar dolar ile Japonya oldu. Geçen senenin sonuna göre kıyaslama yapıldığı zaman Japonya’nın ABD Varlıkları 31 milyar dolar, Çin’in ABD Varlıkları ise 10 milyar dolar eridi.

Üçüncü sırada bulunan ülke ise 300 milyar dolar ile Brezilya oldu. Dördüncü ve beşinci sıradaki ülkeler ise sırasıyla 299 milyar dolar ile İrlanda, 274 milyar dolar ile de Birleşik Krallık oldu. Bunların yanı sırası Rusya’nın tahvil ve bono pozisyonu incelendiği zaman ise geçen senenin sonuna göre haziran döneminde 87,3 milyar düşüş gösterdiği görülmekte.