DAİB’den Yapılan İhracat 11 Ayda 1,6 Milyar Dolar

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği verilerine göre, bu yılın ocak ile kasım dönemleri arasında birliğin faaliyette bulunduğu illerden toplamda 170 tane ülkeye ihracat yapıldı. Söz konusu dönemde geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslama yapıldığı zaman madencilik ve tarım sektöründe önemli oranda artış meydana geldi.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin yalnızca bu yılın kasım döneminde gerçekleştirdikleri ihracattan elde edilen gelir 173 milyon 520 bin dolar olarak kayda geçti.

Geçen senenin ocak ile kasım dönemleri arasında tarım ürünlerinin ihracatından elde edilen gelir 245 milyon 715 bin dolar, madencilik sektöründeki ihracattan elde edilen gelir ise 73 milyon dolara tekabül etti. Bu senenin aynı döneminde tarımda yüzde 9,6 oranında artış olarak 269 milyon 383 bin dolar, madencilik sektöründe ise yüzde 4 oranında artışla 76 milyon dolarlık dış satım gerçekleşti. Bu dönemde birlik üyelerinin ihracatının sanayi ürünlerinde oluşan kısmı 1 milyar 276 milyon dolara tekabül etti. Birliğin bu yılın ocak ile kasım dönemleri arasında sanayi ürünü ihracatında makine sektörü bulunurken, makine sektöründeki ihracattan elde edilen gelir ise 212 milyon dolara tekabül etti. Devamında ise 198 milyon dolarlık gelirle kimya sektörü yer aldı.

Aynı süreçte hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerden yapılan satış 180 milyon dolara tekabül ederken, firmalar, kağıt, orman ve mobilya ürünlerinden ise 132 milyon 221 bin dolarlık, tarım ürünlerinde 40 milyon 621 bin dolarlık ihracat yapıldı.

DAİB’in en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında Irak bulundu. Irak’a yapılan ihracattan elde edilen gelir ise 403 milyon dolara tekabül etti. Devamında ise Azerbaycan, Nahçıvan, İran ve Almanya yer aldı.