Dış Ticaret Açığı Verileri Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı‘nın ortaklaşa yaptıkları geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Açıklanan ihracat verilerine bakıldığı zaman, bu yılın Mart ayı dönemi ile 2016 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 13,6 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış ile 14 milyar 496 milyon dolara ulaştı. İthalat verilerine bakıldığı zaman ise yine aynı dönemler kıyaslandığında yüzde 6,9 oranında artış meydana geldiği ve bu artış işe 18 milyar 988 milyon dolara ulaştığı görülmekte. Sonuçlara göre Mart ayı döneminde dış ticaret açığının yüzde 10,3 oranında düştüğü ve bu düşüş ile 4 milyar 492 milyon dolar olduğu görülmekte.

İhracatın yapılan ithalatı karşılama oranına bakıldığı zaman geçen yılın Mart ayı döneminde yüzde 71,8 olarak görülürken, bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 76,3’e çıktı.

Takvim ile mevsimsel etkilerden arındırılarak yapılan seriye göre, bu yılın Mart ayı dönemi bir önceki ay ile kıyaslandığı zaman ihracat verilerinde yüzde 3,7 oranında artış, yine benzer şekilde ithalat verilerinde de yüzde 2,2 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Sadece takvim etkilerinden arındırılarak yapılan seriye göre, yine aynı dönemler kıyaslandığında, ihracat verilerinde yüzde 13,5 oranında artış meydana geldiği görülmekte. İthalat verilerine bakıldığı zaman ise yine yüzde 7,1 oranında arttığı görülmekte.

2017’nin 1. Çeyreğinde Yüzde 33 Artış!

Yapılan ihracatlarda 2017 yılının 1. çeyreğinde yüzde 9,2 oranında artış göstererek 37,87 milyar dolara ulaştı. İthalata bakıldığı zaman ise yine artış gösterdiği, oranın ise yüzde 7,7 olduğu görülmekte. Artış ile 50,39 milyar dolara ulaştı. Bunun sonucunda dış ticaret açığı verilerinde ocak ile mart ayları dönemlerinde yüzde 3,3 oranında artış meydana geldiği ve bu artış ile 12,5 milyar dolara ulaştığı görülmekte.

Avrupa Birliği’nin ihracattaki payının ise geçen yılın Mart ayı döneminde yüzde 49,1 etki ederken, bu yılın aynı döneminde yüzde 46,7’ye düştüğü görülmekte. Avrupa Birliği’ne yaptığımız ihracatın geçen yılın aynı zamanına göre yüzde 8,1 oranında artış gösterdiği, bu artış ile 6 milyar 775 milyon dolara ulaşıldığı görülmekte.

İlk Sırada Almanya Yer Alıyor!

Almanya’ya gerçekleştirdiğimiz ihracat verilerine bakıldığı zaman bu yılın Mart ayı döneminde 1 milyar 321 milyon dolar olarak görülürken, Almanya’yı sırası ile Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve İngiltere takip ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1 milyar 28 milyon dolar, Irak’ta 906 milyon dolar ve İngiltere’de 874 milyon dolar olarak görülmekte.

Almanya’dan gerçekleştirdiğimiz ithalat verilerine bakıldığı zaman ise, yine aynı dönem için 1 milyar 783 milyon dolar olduğu görülmekte. Almanya’dan sonra Çin 1 milyar 770 milyon dolar ile, sonrasında Rusya 1 milyar 599 milyon dolar ile ve ABD 952 milyon dolar ile sırasıyla takip etti.