Dönmez: İran ile Ticaretimiz Devam Edecek!

Kontrat hükümlerine dayalı olarak İran ile ticaretin süreceğini bildiren Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türk heyetin ABD’ye gittiğini, müzakere gerçekleştiğini, müzakerede İran’da olan yaptırımlarda da dahil olmak üzere pek çok konu üzerinden konuşulduğunu, bunun sonucunda da böyle bir sonuca varıldığını söyledi.

Dönmez: İran ile Ticaretimiz Geçmişe Dayanıyor

Amerika’nın İran’a uygulayacağı ambargo ile birlikte Amerika’nın Başkanı Donald Trump’ın İran’la iş yapanların Amerika ile iş yapacağı açıklamasına değinen Dönmez, arz güvenliliğinin çok önemli olduğunu, İran ile Türkiye arasındaki ticaretin geçmişe dayandığını, iki ülke arasındaki ticaretin başında petrol ile doğalgaz geldiğini, doğalgaz ithalatının ise uzun vadeli kontrata dayandığını, vadenin ise 2026 senesinde sona ereceğini söyledi. Türkiye’nin İran’dan senelik temin ettiği doğalgazın 9,5 milyar metreküp olduğunu söyleyen Dönmez, vatandaşları hem elektriksiz hem de soğukta bırakma lüksün olmayacağını, bu nedenle de kontrata dayalı ticaretin her zaman devam edeceğini söyledi.

Amerika’nın İran’a tek taraflı ambargo uyguladığını açıklayan Dönmez, geçmiş dönemlerde BM kararı ile uygulandığını, o dönemlerde Türkiye’nin de buna uyma zorunluluğunun bulunduğunu, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de bu durumdan çok fazla rahatsızlık duyduğunu, İran ile gerçekleştirilen ticaretin meşru olduğunu çünkü arada komşuluğun bulunduğunu söyledi. Ticaretin arz güvenliği için çok önemli olduğunu söyleyen Dönmez, bu nedenle de tüm konuların bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ilk sondajını Antalya açıklarında, Türk ekonomik bölgesi içinde olacağını söyleyen Dönmez, sığ aramasının ise Mersin açıklarında olacağını, üçüncü nükleer santralinin ise Trakya’da inşa etmek istediklerini, orada ise Çinliler ile yollarına devam edeceklerini bildirdi.