Ekim Ayında LPG İthalatı Yükseldi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bu yılın ekim dönemine ait LPG Piyasası Raporuna göre, söz konusu dönemde yapılan LPG ithalatı geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 0,42 oranında yükseldi. Bu yükselişle de ekimdeki LPG ithalatı 254 bin 520 tona tekabül etti.

Ekimde, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından en fazla LGP ithalatı gerçekleştirilen ülkeler sırası ile Cezayir, ABD, Norveç, Rusya, Kazakistan ve Libya oldu. Ekim döneminde rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından gerçekleştirilen LPG ihracatı incelendiği zaman geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 81,52 oranında yükseldi. Bu yükselişle de 3 bin 652 ton kadar düşüş gösterdi. Aynı dönemde ihracat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Serbest Bölgesi’ne gerçekleştirildi.

Söz konusu dönemde gerçekleşen LPG üretimi ise yüzde 10 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle birlikte 68 bin 719 ton seviyesine geriledi. Tüplü LPG satışı incelendiği zaman yüzde 11,6 oranında düşüş olduğu gözlemlendi. Benzer şekilde dökme LPG satışı yüzde 21 oranında düştü. Otogaz satışı ise yüzde 1,5 oranında yükseldi. Bunun sonucunda ise iç piyasaya yapılan toplam LPG satışı yüzde 1,8 oranında düşüş gösterdi. Dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından aynı zaman tüplü LPG satışı 61 bin 919 ton, dökme LPG satışı 7 bin 827 ton, otogaz satışı ise 271 bin 341 tona tekabül etti. Ekimde LPG pazarında yüzde 79,6 oranında otogaz birinci sırada bulundu. Bunun devamında tüplü LPG  yüzde 18,2 oranıyla ikinci sırada, dökme LPG ise yüzde 2,2’lik oranla üçüncü sırada yer aldı.