Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracatta Bu Yıl 170 Milyon Doların Üzerine Çıkacağız

Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Fuarcılık Çalıştay’nda konuşmalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fuarcılık kapsamında ülkemizdeki ilk kez çalıştay düzenlendiğini, 2018 yılının sonunda 170 milyar dolar seviyesini aşmayı umut ettiklerini, bunun kendimiz için düşünüldüğü zaman Türk Mucizesi olacağını söyledi.

Fuarcılığın bir kentin, ülkenin ve sektörün vitrini anlamını taşıdığını söyleyen Zeybekci, vitrin olmadığı zaman o sektörlerden hiçbir kimsenin haberinin olmayacağını, fuarı olmayan bir kent, sektör ve ülkenin hayal edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin dışa açılım politikası ile ülkenin de fuarcılıkta ön planda olduğunu söyleyen Zeybekci, Bakanlık olarak toplam desteklerin yüzde 22’lik payının fuara verildiğini, geçen sene sağlanan desteğin 450 milyon TL tutarında olduğunu, yurt dışında 2.000’den fazla fuara destek verdiklerini söyledi. Bunun sonucunda da ülkemizin güçlü fuarlara ihtiyacı olduğunu belirlendiğini aktaran Zeybekci, mevcut durumda destek verdikleri fuar sayısının 25 olduğunu, sağlık da dahil olmak üzere tüm sektörlere desteklerini verdiklerini söyledi. Çalıştay ile birlikte fuarların sektörlerini, şehirlerini, sezonlarını ve tüm yöntemleri kapsamında ülkenin yol haritasını belirlemek istediklerini söyleyen Zeybekci, yurt içinde destek verdikleri fuar sayısının sene içerisinde 25’ten 50’ye yükseltmek için çalışma yapılmasını istediğini söyledi.

“E-Fuarlar Gelecekte Önem Taşıyacak”

Küresel ticarette değişimler yaşanırken elektronik ticaretin dünya ticaretinden aldığı paylarda da yükselme olduğunu söyleyen Zeybekci, ilerleyen dönemlerde ihracatın yüzde 40’lık kısmının e-ihracatla yapılacağını, fuarcılıkta e-fuar diye kavramın gündem konusu olması gerektiğini, elektronik ortamda gerçekleştirilen fuarların ilerleyen süreçlerde önem taşıyacağına inandığını söyledi. Uluslararası ticarette Dışişleri Bakanlığı ilce büyükelçilerin öneminden de bahseden Zeybekci, büyükelçilerin dünyada artık ülkenin ekonomik menfaatlerinin takipçisi olduğunu, ülkemizin yurt dışındaki fuarlar gibi fuarlar düzenlemek zorunda olmadığını söyledi.