En Çok LNG İthal Eden 1. Ülke İspanya, 2. Ülke ise Türkiye!

Uluslararası Gaz Birliği’nin (IGU) LNG 2018 Raporu’na göre geçen sene Avrupa ülkelerinin ithal ettiği LNG’nin tonu 47 milyona ulaştı.

İspanya 1. Sırada

Avrupa ülkelerinden en çok LNG ithal eden ülke İspanya olarak açıklandı. İspanya’nın ithal ettiği LNG’nin tonu 12,2 milyon olarak kayda geçti. İspanya’da bulunan LNG terminali sayısı 7 olup, bunlar; El Musel, Huelva, Bilbao, Cartagena, Mugardos ve Sagunto’dur. Açıklanan verilere göre ise İspanya’da LNG ithalatının artmasının nedeni olarak ise hidroelektrik üretiminde meydana gelen düşüş oldu.

En Fazla LNG İthal Eden 2. Ülke Türkiye

Avrupa’da geçen sene en fazla LNG ithalatı gerçekleştiren 2. Ülke ise Türkiye oldu. Türkiye’nin ithal ettiği LNG ise 7,8 milyon ton olarak açıklandı. Bunun nedeni olarak ısınma ihtiyacından olduğu belirtildi. Türkiye’nin devamında bulunan diğer ülkeler 7,6 milyon ton ile Fransa ve 6 milyon ton ile İtalya oldu. En fazla LNG ithal eden 5. Ülke ise 4,9 milyon tonla Birleşik Krallık oldu.

Geçen sene Avrupa ülkelerine gönderilen LNG’nin büyük kısmı ise Ortadoğu ülkeleri ile Afrika ülkelerinden gerçekleşti. Türkiye’nin Cezayir’den ithal ettiği LNG’nin tonu 3,45 olurken, Nijerya’dan ithal edilen LNG 1,51 ton, Katar’dan ithal edilen ise yaklaşık olarak 1 milyon ton olarak açıklandı. ABD, Norveç, Ekvator Ginesi, Trinidad ve Tobago ise Türkiye’nin LNG ithal ettiği diğer ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’de toplamda 2 tane LNG terminali bulunuyor. Bunlar 5,9 milyon ton kapasiteye sahip olan Marmara Ereğlisi LNG terminali ile 4,4 milyon tonluk kapasiteye sahip olan Egegaz LNG terminali.