En Düşük Emekli Maaşının Asgari Ücrete Eşitlenmesi Formülü Gündemde!

Emekli vatandaşların aldıkları aylıklar konusunda gündem devam ediyor. Hem SSK emeklileri, hem de Bağ-Kur emeklileri arasında alınan en düşük emekli maaşları için yeni formüller üretiliyor.

Hem SSK emeklileri, hem de Bağ-Kur emeklilerinden en düşük maaşı alan vatandaşların, aylıklarının asgari ücrete eşitlenmesi konusunda yeni bir formül gündeme geldi. Taleplerin hayata geçmesi halinde en düşük emekli maaşı bin 603 Türk Lirası’na kadar yükselecek. Bu zammında, maaşı bu tutarın altından kalan tüm emeklilerin faydalanması da gündeme gelirken, şu anda en düşük emekli maaşı 935,60 Türk Lirası’na tekabül ediyor. Talebin onaylanması halinde en düşük emekli aylığına gelecek emekli zammı miktarı 668 Türk Lirası seviyesine tekabül edecek.

Emekli zammı için çalışma yapan kurumlar arasında hem emekli dernekleri, hem de Türkiye Esnaf ve Sanakârları Konfederasyonu (TESK) yer alıyor. En düşük emekli aylığının asgari ücret kadar olması halinde yapılan taleplerin hayata geçmesi halinde Türkiye’de asgari ücretin altında bir maaş kalmamış olacak. Maaşı asgari ücretin altında olan emeklilere de önemli ölçüde zam yapılacak.

Taleplerin onaylanması halinde yeni uygulama en çok 2000 yılından sonra emekli olan SSK emeklilerine ve Bağ-Kur tarım emeklilerine yarayacak. Şu anda mevcut bin 603,12 Türk Lirası olarak kayıtlarda yer alan asgari ücret, emekli maaşlarının tabanını da oluşturması halinde 668 Türk Lirası’na kadar yükselen zamlar gündeme gelecek.

Mevcut düzen içerisinde en düşük emekli Bağ-Kur tarım maaşı 988,91 Türk Lirası olurken, esnaf emeklilerinden en düşük alınan maaş bin 100 Türk Lirası’na tekabül ediyor. SSK emeklilerindeki en düşük emekli aylığı 935,60 Türk Lirası olurken, formülün hayata geçmesi halinde Bağ-Kur tarım emeklisi maaşına 614,21 Türk Lirası, esnaf emeklisi aylığına 503,12 Türk Lirası’na, SSK emeklisi aylığına ise 667,52 Türk Lirası tutarında bir zam yapılmış olacak.