Ertem: Enflasyonu Düşürmek İçin Uzun Vadeli Reformlar Hayata Geçecek

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem tarafından bugün yapılan açıklamada, yakın dönemde faizlerin düşmeye başlayacağını, faizlerin düşürülmesi amacı ile kullanılabilecek birçok aracın mevcut olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Bir TV kanalında katıldığı programda konuşma yapan Ertem, faizlerin yakın dönemde düşüşe geçeceğini, hükümetin elinde faizi düşürmek amacında kullanılabilecek birçok piyasa dostu aracın yer aldığını ifade etti. 2018 yılının ilk çeyrek döneminde enflasyonun da 150 ila 200 baz puan aralığında gerilemesinin beklendiğini ifade eden Ertem, Dolar’ın 2018 yılında makul seviyelerde hareket etmesinin beklendiğini belirtti.

2018 yılında hem dış ticaret verileri için, hem de enflasyon için önemli düzenlemelerin baş göstereceğini aktaran Ertem, 2017 yılında olduğu gibi dolar kurunda volatilitilerin 2018’de gözükmeyeceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından cari açığın ve enflasyonun aşağı yönlü hareketinin gerçekleştirilmesi adına önemli reformların yakın dönemde gündeme gelerek harekete geçirileceğini dile getiren Ertem, hayata geçirilecek önlemlerin orta ve uzun vade sürelerinde enflasyon için olacağını, aynı zamanda parasal önlemler dışında farklı önlemlerin de gündeme geleceğini ifade etti.

Merkez Bankası’nın enflasyon öngörülerini bozan etmenler arasında gıdanın önemli bir yer kapladığını, Merkez Bankası’nın gerekli regülasyonları yapmadığını belirten Ertem, ekonomi yönetiminin daha etkin ve atak bir tutum sergilemesi gerektiğini kaydetti.

Devam eden süreçte hayata geçirilecek olan ekonomik reformların günü idare etme amacı yerine, uzun vadeli olacağını dile getiren Ertem, yeni bir büyüme stratejisinin hayata geçirileceğini, Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi araçların daha yoğun bir şekilde devam edeceğini ifade etti.