Gram Altın Bu Hafta Değer Kaybetti

Altının gram fiyatı cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında gerileye başladı. Dolar kurunun etkisi ile birlikte altın fiyatlarında yüzde 3,3’lük düşüş yaşandı.

2018 yılına 158 Türk Lirası seviyesinde giriş yapan gram altın, dolar kurundan da bulduğu destekle birlikte artış periyodunda seyir izleyerek bu yılın ilk yarı döneminde rekor üstüne rekor kırdı. 23 Mayıs tarihinde dolar kuru 4,93 Türk Lirası seviyesi ile tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı. Gram altın ise Merkez Bankası’nın faiz ile sadeleşme kararı sonrasında bu düzeyin üzerine çok fazla ulaşamadı.

Türk Lirası Dolar Karşısında Değer Kazanmaya Başladı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Türk Lirası dolar karşısında değer kazanmaya başladı. Seçim öncesindeki haftayı 191 Türk Lirası seviyesi üzerinden tamamlayan altının gram fiyatı, seçim sonrası dolar kurunun etkisiyle düşüş eğilimli seyir izledi. Bunun devamında da son 6 haftalık sürecin en düşük seviyesine ulaştı. Altının gram fiyatı haftalık olarak değerlendirildiği zaman ise yüzde 3,3 oranında düşüş gösterdiği gözlemlendi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Türk Lirası varlıklarında seçim sonrasında pozitif ayrışmasının sürdüğünü, Türk lirasının dolar karşısında yüzde 1,86 oranında değer kazandığını, bunun da gelişmekte olan ülke para birimleri arasında birinci sırada bulunduğunu, altının ons fiyatında yaşanan düşüşlerin altının gram fiyatındaki değer kayıplarına destek verdiğini söyledi. Altının gram fiyatının 180 Türk Lirası seviyesi altında kalıcı olması halinde pozitif görünümünün son bulacağını söyleyen Erkan, bu kapsamda da 178,2 TL ilce 173,2 TL arasının destek konumunda, 175,5 TL ile 170,6 TL arasının ise ana destek konumunda bulunacağını katardı.