Güneş Enerjisinde Yatırım! Yatırımın Değeri 1 Milyon Dolar!

YEKA GES-2 ihale şartnamesinden edinilen bilgiler kapsamında son tekliflerin alınması döneminin 31 Ocak 2019 olacağı, saatin ise 12.00’de sonlanacağı bildirildi.  İhaleye katılımlar ise şirketler, iş ortaklığı ya da konsorsiyum olarak yapılabilecek.

YEKA GES-2 ihalesinden bir gün önce ise güneş YEKA projesinden farklı olarak yabancı yatırımcıların Türk ortaklar ile katılması zorunlu tutulmayacak. Benzer şekilde YEKA GES-1 şartnamesinde yer alan fabrika ve Ar-Ge yatırım koşulu yeni ihalede aranmayacak. Güneş modülü yüzde 60 olmak kaydıyla tesis bileşenleri milli olacak.

YEKA GES-2 şartnamesi hazırlanırken sektördeki fiyat ve verimlilik trendleri gözlemlendi. Niğde-Bor’da 300 megavat olarak kurulacak olan santraller Şanlıurfa Viranşehir’de 500 megavat, Hatay-Erzin’de ise 200 megavat olarak kurulacak. Kurulacak olan santrallerde hücre verimliliğinin yüzde 21, panel verimliliğinin ise yüzde 18 olması koşulu aranacak. Bu oranlar sektördeki endüstriyel verimlilik düzeyleri kapsamında en yüksek kriteri barındırıyor. İlgili firmalar, söz konusu bölgelerden tek bir bölge için ya da tüm bölgeler için verebilecek. Her 3 bölge için de teklif sunmak isteyen firmaların son 3 senelik gelirlerinin 600 milyon Türk Lirası düzeyinde olması gerekecek. Ancak bölgelerden bir tanesi ya da iki tanesine teklif verilmek istenirse gelir seviyesi kapasite oranında hesaplanacak. Bunların yanı sıra ihale kilovatsaat başı 6,5 dolar/centten açılacak. İhale tamamlandıktan sonra ise firmanın sahayı 24 saat içerisinde hazırlaması gerekecek. 60 ay içinde de elektrik üretimine start vermesi şartı aranacak.