İhracat Rakamları Rekor Kırdı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden yapılan açıklamalara göre, geçen sene ihracatın en fazla yapıldığı dönem aralık ayı oldu ve 2017 itibariyle de Cumhuriyet tarihinin en iyi 2. yıllık ihracat rakamını çıkıldı.

6 Sektör İhracat Rekorları Kırdı!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, 2017 yılında ihracat rakamlarının her ay düzenli olarak artış gösterdiğini, 1 yıllık sürecin 8 ayında ihracat artışlarının çift haneli gözlemlendiğini, bunun guru verici olduğunu, 6 sektöründe de geçen sene ihracat rekoru kırdığını söyledi.

Otomotiv sektörü ilk sırada yer almak üzere makine, savunma ve havacılık, meyve ve sebze mamulleri, mücevher ile süs bitkilerinin geçen sene en yüksek ihracat rakamlarına çıktığını söyleyen Büyükekşi, 2000 yılında otomotiv sektörünün ihracat rakamının 2,4 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2017 yılında 28,5 milyar dolara kadar çıktığını, yine benzer şekilde makine sektörünün ihracat rakamlarının 6,1 milyar dolara, mücevher sektörünün rakamlarının 3,3 milyar dolar, savunma ve havacılık sektörünün 1,4 milyar dolara, süs bitkilerinin ise 85 milyon dolara çıktığını söyledi.

Rakamlar Yükseldi!

Geçen sene uzak ya da yakın denilmeden çok sayıda ülke ile ticaret yapıldığını aktaran Büyükekşi, İzlanda’ya yapılan ihracatın 6 kat yükseldiğini, Haiti’ye yapılan ihracatın 4 katına çıktığını, Jamaika, Panama ve Malta yapılan ihracatların ise yüzde 100’den fazla yükseldiğini söyledi. Ancak en çok ihracat yapılan ülke sıralamasının aynı kaldığını söyleyen Büyükekşi, sadece bir kaç değişikliğin söz konusu olduğunu, ilk 3 sıralamasında Almanya, İngiltere ve İtalya’nın bulunduğunu, 2017 yılında bu sıralamada 4. sırada bulunan ABD’nin 2018 yılında 4. sıraya kadar çıktığını, Çin’in 3 sıra yükseldiğini söyledi.