Categories: EKONOMİ

IMFden Türkiye’ye Para Politikası Hakkında Uyarı

Uluslararası Para Fonu IMF tarafından Türkiye’ye, enflasyonu düşürebilmesi ve yükselmekte olan dış kırgınlıkları en aza indirebilmesi için para politikasını daha da sıkması gerektiği hakkında uyarı yapıldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından dün yayınlanmış olan Bölgesel Ekonomik Konular raporu içerisinde, Doğu, Orta ve Güneydoğu’da yer alan Avrupa ülkelerindeki ekonomik büyüme ve genişleyen topraklar üzerine bir değerlendirme yapıldı. Bunun üzerine IMF, Türkiye’ye enflasyonu düşürmesi ve yükselmeye devam eden dış kırılganlıkları en aza indirmesi için, para politikasını sıkması uyarısında bulundu.

IMF, Türkiye ve BDT ülkelerinin, dışarıdan bakıldığı zaman Doğu, Orta ve Güneydoğu Avrupa (CESEE)  bölgelerinde büyümelerin genişlemeci politikası sebebiyle güçlü olmaya devam ettiğini belirtti. Türkiye için ise yükselmekte olan ekonomik büyümenin, siyasi belirsizliğin artmasıyla yaşanmış olan düşüşün sonrasında, kısmen de olsa toparlandığını belirtti.

Geçen yıl Temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonrasında siyasi ve ekonomik belirsizlik sebebi ile kredi ve ekonomik aktivitede yaşanan büyümenin azaldığını, güvenlik endişelerinin ise ülkeye gelen turistlere etki ettiğini belirten IMF, enflasyonun oynak ve yüksek olduğunu, ayrıca bu süreçte işsizliğin arttığına da işaret etti.

IMF ayrıca, Türkiye’nin, yaşanan kısa süreli büyüme görünümü potansiyelinin halen daha var olduğunu ifade ederek, daha az yaşanan olumlu dünya çapında finans şartları ile siyasi belirsizliğin, borçlanma maliyetlerinin yüksek olmasına yol açmasını bekliyor olduklarını da belirtti.

Tüm bunların yanı sıra IMF, Türkiye’de bu gibi şartlar var olmaya devam ettiği sürece, dengesizliklerinde devam etmesinin beklendiğini açıkladı. Bununla birlikte, ihracatın zayıf liradan faydalanabileceği ve mali teşviklerin de yatırımları destekleyebileceği değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye için 2017 ve 2018 yılı GSYH büyüme tahminlerinin yüzde 2,5 ve yüzde 3,3 civarında olduğunu ifade eden IMF, 2017 yılında enflasyonunda yüzde 10,1’e kadar çıkmasını ve 2018 yılında ise yüzde 9,1’e düşmesini beklediklerini açıkladı. Öte yandan CESEE Bölgesinin de bu yıl ortalama büyüme oranının yüzde 2,2, 2018 yılında ise yüzde 2,4’e çıkması ile, enflasyon oranlarının da yüzde 5,2 ve yüzde 4,9 civarında olmasının beklendiğini belirtti.

Recent Posts

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir finansiāls instruments, kas sniedz iespēju fiziskām personām aizņemties naudu no bankām vai…

2 months ago

Půjčky bez registru

  Půjčky bez registru" v České republice označují typ úvěru, při jehož poskytování nedochází k…

2 months ago

Persoonlijke lening

In de wereld van financiën biedt een persoonlijke lening ("persoonlijke lening") een uitweg voor individuen…

2 months ago

Christmas Loans in Canada

A Comprehensive Guide to Christmas Loans in Canada: Quick, Accessible, and Inclusive. As the festive…

6 months ago

Christmas Loans in New Zealand

Embracing the Festive Season: A Guide to Christmas Loans in New Zealand. The holiday season…

6 months ago

Christmas Loans in Australia

Navigating Christmas Loans in Australia: Solutions for Every Financial Need. As the festive season approaches…

6 months ago

This website uses cookies.