Kestane İhracatında Rekor Yükseliş

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, ülke geneli kestane ihracatın bu yılın ilk 11 aylık döneminde miktar bazında geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 80 oranında yükselerek 5 bin 971 ton seviyesinden 10 bin 743 ton seviyesine yükseldi. İhracattan elde edilen gelir ise yüzde 55 oranında yükselerek 37 milyon dolar seviyesine çıktı.

Toplamda 35 ülkeye ihracatı yapılan kestaneden en fazla ihracat İtalya’ya yapılırken, toplamda gönderilen miktar ise 8 bin 630 tona tekabül etti. Lübnan’a gönderilen kestane ise bin ton olarak açıklandı. Türkiye’deki kestane rekoltesi 60 bin ton olurken, 20 ile 25 tonluk arasındaki kısmı ise Aydın’da üretilmektedir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, kestane üretiminde Türkiye’de ilk sırada bulunduklarını, bu sene verimli hasat sezonu geçirdiklerini, geçen sene 22 bin ton olarak rekoltenin bu sene 25 bin olduğunu söyledi.

Hem yerli pazarda hem de ihracatta önemli bir yere sahip olduklarını söyleyen Tarhan, kestaneyi hammadde olarak ihraç ettiklerini, en çok ihracat yapılan ülkenin 8 bin ton ile İtalya’nın yer aldığını, Türkiye’nin gıda sanayisinde gelişmiş olduğunu, kestane unundan bebek mamasına kadar her yerde kullanıldığını, ülkemizde ise taze olarak tüketildiğini veya gıda sanayisinde kullanıldığını, hem kolay soyulması hem de depolamada uzun ömürlü olmasından ötürü yurt dışında çok tercih edildiğini, ihracatın yükselmesine rağmen döviz kurunda meydana gelen hareketlilik sebebiyle ihracat fiyatının kilogram başına ortalama 3,9 dolar seviyesinden 1,9 dolar seviyesine düşüş gösterdiğini söyledi.